Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az Energiapédiáról


Az Energiapédiát a Neo Interactive készíti.

 


Az oldal célja
Az [Energiapédia] célja egy folyamatosan fejlődő, bárkinek segítséget nyújtó és bárki által szerkeszthető, korlátlan energia tudástár felépítése. Szándékunk, hogy az Energiapédia ne pusztán egy statikus fogalomgyűjtemény legyen, hanem egy valóban folyamatosan bővülő és frissülő, élő "organizmus", amely egyúttal megbízható és hivatkozható tartalmat kínál a téma iránt érdeklődőknek. Egy olyan tudástár, amelyben a hagyományos és szigorú fogalommeghatározások mellett érdekességek és hasznos tudnivalók is helyet kaphatnak.

 

 
Használati útmutató


Az Energiapédiában bárki létrehozhat és szerkeszthet szócikkeket. A szócikkek alján, a jobb alsó részen található  Szerkesztés linkre kattintva jelenik meg a szövegszerkesztőkre emlékeztető szerkesztési mező, a felső sorban pedig a szöveg formázását, a képek, táblázatok és linkek beillesztését segítő ikonsor. Amennyiben először csak próbálkozni szeretnél, használd a homokozót. Itt próbálgathatod a szerkesztés funkciót.
 
A szerkesztésre vonatkozó irányelveinket az írott és íratlan szabályok menüben találod. Kérünk, ezeket mindig tartsd szem előtt, mert az irányelvekbe ütköző szócikkeket külön figyelmeztetés nélkül töröljük! Amennyiben véleményed, kérdésed vagy problémád lenne, azt az elérhetőség alatt olvasható csatornákon keresztül juttathatod el hozzánk.

 


Új szócikk létrehozása

Új szócikket az oldal alján található "új szócikk felvétele" gomb segítségével hozhatsz létre, úgy, hogy az előtte található fehér mezőbe beírod a leendő szócikk címét. Figyelj arra, hogy a szócikket az alá a témakör (vagy esetleg konkrét szócikk) alá fogja a rendszer elhelyezni, amelyikben állva alul éppen elindítod a szócikk létrehozását! Amennyiben új szócikket szeretnél indítani, kérjük, tájékozódj a tartalom menüpontban, hogy van-e már hasonló. A szócikk nevére a keresőben is rákereshetsz, ami segíthet az Energiapédiában már létrehozott kapcsolódó, vagy rokon tartalmak felkutatásában. Amennyiben az általad létrehozni kívánt szócikk már létezik, elég, ha azt kibővíted vagy átszerkeszted. Ezt rád bízzuk. Mindenesetre a használhatóságon és az áttekinthetőségen nagymértékben segít, ha nem hozunk létre ugyanabban a témában több, egymáshoz igen hasonlító szócikket, hanem inkább egyet írunk meg, de azt a lehető legalaposabban. Ha kapcsolódó szócikket találsz, akkor arra kérünk, helyezz el az írásodban a kapcsolódó tartalomra mutató belső linket. Ennek legegyszerűbb módja, ha a szövegből kiválasztasz egy szót, ami megegyezik a másik szócikk nevével, és azt szögletes zárójeélbe teszed.

 


A szócikkek hossza és tartalma

A szócikkek alapvetően bármilyen hosszúak lehetnek, nincsenek töredékek vagy csonkok, de ha úgy látjátok, hogy szükséges, akkor bármely szócikk bővíthető. Egy téma akkor lett alaposan körüljárva, ha a hozzá tartozó szűken vett definíció mellett háttérinformációk, kapcsolódó külső és belső linkek, esetleg magyarázó ábrák, esettanulmány, példák stb. is helyet kapnak benne. A szócikkekhez ennek megfelelően természetesen képek, ábrák, táblázatok is feltölthetők. Sőt! Ezen lehetőségek használatára kifejezetten szeretnénk kérni Titeket, hiszen ezek még szemléletesebbé tehetik a szócikkeket.
 


A szócikkek fajtái

Az Energiapédiában lévő szócikkeknek alapvetően 4 fajtája különböztethető meg:


Definíciók - amelyek várhatóan rövidebbek lesznek egy átlagos szócikknél, hiszen ebben az esetben jórészt egyszerű fogalom-meghatározásról van szó
Klasszikus leíró szócikkek - ezek egy-egy témát járnak körül, vagy bemutatnak egy céget, egy módszert, egy neves szakembert vagy tudóst stb. A klasszikus szócikkekben remélhetőleg képek, ábrák is helyet kapnak majd.
Magyarázó szócikkek - melyeknél inkább matematikai képletek, táblázatok, folyamatábrák stb. játszák majd a kulcsszerepet, szöveges magyarázatokkal kiegészítve.

Informatív szócikkek - vannek olyan tartalmak, amelyek se nem tudományos, se nem definiáló szócikkek, mégis olyan fontos információkat tartalmaznak, amelyeket gyakran keresünk. Ilyen szócikk lehet például egy gyakori számítás, egy közérdekű információ, stb.

 


Meglévő szócikkek módosítása

Amennyiben egy meglévő szócikket szeretnél módosítani, kattints a meglévő szócikkek alatti  szerkesztés feliratra. Ekkor előtűnik a grafikus szerkesztő-felület, melyen a Windows-alkalmazásoknál ismert ikonok segítségével lehetséges a meglévő szöveg formázása. A meglévő szócikkeket bárki és bármikor módosíthatja. Itt is szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy "rongáló" szándékkal nem érdemes hozzányúlni a szócikkekhez. Egyrészt mert méltatlan lenne hozzád, és alapvetően nem is feltételezzük, hogy ilyesmi megfordul a fejedben, másrészt a moderátorok úgyis folyamatosan átnézik a szócikkeket annak érdekében, hogy az Energiapédia szakmaisága és hitelessége megmaradjon. Minden változtatás először a moderátorok jóváhagyását igényli, és csak azt követően kerül ki a nyilvános felületre. 
 
Amennyiben nem vagy biztos magadban, de mégis úgy érzed, szíved szerint módosítanál egy definíciót, alapvetően három lehetőséged van:
1.    bátran vállalod a véleményed, és egyszerűen átírod a kérdéses részt
2.    nem törlöd ki a már meglévő tartalmat, hanem kiegészíted a szócikket
3.    kikéred a fórumon a többi Energiapédia-látogató, vagy a moedrátor véleményét az adott kérdéssel kapcsolatban, és megvitatjátok a dolgot. A moderátorral a moderator@energiapedia.hu címen tudod felvenni a kapcsolatot.

 


Homokozó

Az Energiapédia szerkesztését a homokozóban tudod próbálgatni. A homokozó arra szolgál, hogy megismerkedj az Energiapédia szerkesztő-felületével, kipróbálgasd, mi hogy működik, hogyan tudsz képeket feltölteni, táblázatot szerkeszteni stb. Ha már tapasztaltabb wiki-használó vagy, de pl. egy táblázattal meggyűlik a bajod, vagy csak meg szeretnéd nézni, hogy hogyan fog kinézni, amit alkottál, ezt is a homokozóban érdemes megtenned. Egyéb esetben, ha elvileg tudod, hogy mit hogyan kell megszerkeszteni ahhoz, hogy az elképzelésed szerint jelenjenek meg a dolgok, vagy egyszerűen csak át szeretnéd olvasni a beírtakat, mielőtt élesítenéd a változtatásokat, ezt a szerkesztő mező alatti Előnézet gomb segítségével teheted meg.
 


Fórum

A fórum, amelybe a weboldal legtöbb részéhez hasonlóan bárki és bármikor írhat, az oldal szerves részét képezi. Elsősorban ez a rovat hivatott betölteni az Energiapédia közösségi funkcióját. Az oldal tematikájából adódóan kifejezetten szakmai fórumról van szó. Szerepe többrétű. Korábban már volt róla szó: ha nem vagy eléggé biztos abban, hogy amit szeretnél írni vagy átjavítani, az mások szerint is helytálló-e, akkor a kérdést a fórumon vitára tudod bocsátani. További funkciója lehet általános elméleti, vagy gyakorlati dolgokkal kapcsolatos nézetek megvitatása. Annak ellenére, hogy több szakmai weboldal létezik, ezeken elsősorban egy-egy cikk vagy hír kapcsán van lehetőség hozzászólásra, amely hozzászólások ritkán érintenek mélyebb szakmai, általános kérdéseket. Viszont az Energiapédia fórumában nyugodtan leírhatod, megvitathatod ezeket a szakmai meglátásaidat is. Továbbá természetesen magáról az Energiapédiáról is a fórumban tudsz véleményt cserélni.

 
Jó munkát!
Az Energiapédia csapata


Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink