Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A földi élet létfontosságú anyaga a víz (H2O). A Naprendszer bolygói közül csak a Földön fordul elő, mivel a többi bolygóhoz képest csak e bolygó hőmérséklete teszi lehetővé, hogy a vízkészlet tartósan megmaradjon, és ne jusson a megfagyás és a teljes elpárolgás sorsára.

Abban az időszakban, amikor a Föld anyagának egy része megolvadt, a belső anyagok kipárolgása révén keletkezett a Föld vízkészlete. Ahogy az őslégkörből lecsapódott, a földfelszín alacsonyabban fekvő részein folyékony halmazállapotban gyűlt össze.
A Föld teljes vízkészlete körülbelül 2 milliárd km3. Ez a vízkészlet a Föld teljes tömegének 1%-a, és ez a mennyiség a Föld, mint égitest kialakulása óta változatlan. Mintegy 30%-a kémiailag kötött víz, a szabad vízkészletet 1,36 milliárd km3-re becsülik..

Földünk körülbelül háromnegyedét víz borítja, ebből a felhasználható mennyiség egyre csökken, pedig a Föld vízkészlete a bolygónk keletkezése óta állandó.

Az egészséges és tiszta ivóvíz nagy kincs, amire vigyáznunk kell, mivel bolygónk egyre kisebb területén található. A tiszta vizet csak azok becsülik meg, akik már tapasztalták hiányát. Országunkban természetesnek vesszük, hogy a csapból tiszta víz folyik.

Rengeteg emberi fogyasztásra alkalmas vizet elpazarolunk olyan dolgokra, ami nem feltétlenül csak ivóvízzel lenne megoldható, pl. WC öblítés, felmosás… Az emberi pazarlásnak megdöbbentő adatai vannak. Egy WHO tanulmány szerint egy csésze kávé gyártásához 140 liter víz, egy kiló marhahúshoz pedig 16.000 liter víz kell a növénytermesztés és állattenyésztés hatalmas vízfogyasztása miatt. A mezőgazdaságon és állattenyésztésen kívül még hatalmas vízmennyiséget használ a villamosenergia-ipar, főleg hűtési célokra.

A megfelelő minőségű és mennyiségű vízkészlet előállítása az ipar és mezőgazdaság számára egyre nehezebben valósítható meg. Mivel mezőgazdasági és ipari részről is erősen szennyezzük környezetünk vízkészletét, így a fogyasztható víz minősége egyre inkább romlik.

Az emberi anyagcsere folyamathoz napi 1,2-1,5 liter vízre van szükségünk, ezzel szemben a tényleges napi felhasznált vízmennyiség 150-300 liter.

Ahhoz, hogy az egyre fogyó vízkészletünket megőrizzük, világméretű vízetikára lesz szükség.

Magyarország vízkészletét a Kárpát-medencében elfoglalt helye miatt 90%-ban az országhatárokon túlról kapja. Hazánkban ivóvíz-ellátási célokra különböző vízkészleteket használnak fel: talajvíz vagy felszín közeli víz, rétegvíz, karsztvíz, felszíni víz, parti szűrésű víz. A vízkészlet az ország területére beérkező csapadék és az onnan elpárolgó víz hatására folyamatosan megújul.

Az utóbbi időkben csapadékhiány miatt a vízhozamunk jelentős mértékben csökkent. A vízkészletünk megóvása érdekében lényeges ügyelni környezetünk tisztaságára.


A szócikkhez társított címkék:
Föld , víz , vízkészlet
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink