Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Káros hatást gyakorolnak a talajban lévő sók, savak, olajok stb. a talajjal, valamint a talajvízzel érintkező épületszerkezetekre, építőanyagokra.

 

Akár egy-egy településen belül is különböző lehet a talajvíz előfordulása, és nagy befolyással van erre a jelenségre a közelben lévő felszíni vizek hatása. Egy folyó, vagy patak közelében a száraz időszakban a talajvíz mélyen húzódhat, esősebb időszakban, vagy egy áradás idején akár a felszín közvetlen közelében is megjelenhet.

 

Sokszor agresszív kémhatású a talajvíz, ekkor különleges összetételű anyagok alkalmazása szükséges. Szinte minden esetben nyomást fejt ki a talajvíz a földalatti szerkezetekre, úgyhogy nem csak amiatt fontos a védekezés ellen, hogy biztosítsuk a vízhatlanságot, hanem azért is, mivel legtöbbször a víznyomás ellen is védeni kell az épületet.

 

Nagyobb beruházású építkezésnél talajmechanikai vizsgálat állapítja meg a talajvíz mélységét, minőségét, nyomását, és az épületek megtervezésekor ezeket a megállapításokat figyelembe kell venni.

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink