Már 641 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Aktív szenes szűrő
Verzió: 8  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-10-13 16:06:03
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

 Évszázadok óta használják az aktív szenet ivóvíz tisztítására. Európában és az USA-ban is már több vízszolgáltató cég használja mint bizonyítottan szerves szennyeződést megkötő anyagot.


Évszázadok óta használják az aktív szenet ivóvíz tisztítására. Európában és az USA-ban is már több vízszolgáltató cég használja mint bizonyítottan szerves szennyeződést megkötő anyagot.


 

Működése:

 

A legtöbb szennyeződés tartalmaz szenet, és a szénmolekulák kapcsolódnak egymáshoz, vonzzák egymást. Mivel az aktív szenes szűrők megkötik az oldott szerves anyagokat, ezért alkalmasak a klóros mellékíz és más kellemetlen ízek, szagok, színek eltávolítására.

 

Az aktív szenes szűrő azonban az oldott szerves anyagokat is megköti, tehát emiatt táplálja a baktériumokat, így ezt is rendszeresen kell tisztítani. Vannak olyan aktív szenes szűrők is, amelyek ioncserélőt tartalmaznak, és az ezekben lévő gyanta monomer-kibocsátása miatt rákkeltő is lehet. Ha a készüléken átfolyó víz elszíneződik, valószínűleg a gyanta tönkrement, vagy már eleve nem volt jó minőségű.

 

Az aktív szén tehát kiszűri a klórt és a klórszármazékokat a vízből, amelyek a rossz ízt okozzák. Az aktív szén rendkívül porzékony jellegű, emiatt nagy felületen érintkezik vízzel. Amikor a vízzel találkozik, légbuborékok szabadulnak fel, ami annak a jele, hogy a pórusok lassan megtelnek vízzel. 


Működése

 

A legtöbb szennyeződés tartalmaz szenet, és a szénmolekulák kapcsolódnak egymáshoz, vonzzák egymást.

Mivel az aktív szenes szűrők megkötik az oldott szerves anyagokat, ezért alkalmasak a klóros mellékíz és más kellemetlen ízek, szagok, színek eltávolítására. Az aktív szenes szűrő azonban az oldott szerves anyagokat is megköti, tehát emiatt táplálja a baktériumokat, így ezt is rendszeresen kell tisztítani. Vannak olyan aktív szenes szűrők is, amelyek ioncserélőt tartalmaznak, és az ezekben lévő gyanta monomer-kibocsátása miatt rákkeltő is lehet. Ha a készüléken átfolyó víz elszíneződik, valószínűleg a gyanta tönkrement, vagy már eleve nem volt jó minőségű.

Az aktív szén tehát kiszűri a klórt és a klórszármazékokat a vízből, amelyek a rossz ízt okozzák. Az aktív szén rendkívül porzékony jellegű, emiatt nagy felületen érintkezik vízzel. Amikor a vízzel találkozik, légbuborékok szabadulnak fel, ami annak a jele, hogy a pórusok lassan megtelnek vízzel.Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági és pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár pókerenciklopédia