Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A transzformátorállomások sokfélék lehetnek; némelyiket könnyű felismerni, másokat viszont nehezebb azonosítani. Lehetnek alállomások, különböző fajta falazott állomások (tégla vagy beton falazatú), oszlop-transzformátor állomások.

Az alállomások, transzfomátorállomások célja, hogy a nagyfeszültséget felhasználásra alkalmas alacsonyabb feszültségszintre transzformálják. Az itt levő nagyfeszültség miatt a transzformátorállomások rendkívül veszélyesek, éppen ezért kerítéssel, zárt ajtókkal vannak védve, ezeken belül a berendezések megközelítése életveszélyes. Az ajtók, kerítések, berendezések veszélyt jelentő határain egy háromszögben lévő villám jel (villamos áramütés veszélye) figyelmeztet arra, hogy nem szabad közelebb menni.
 

 

A 132/22/11 kV-os Nagykanizsa transzformátor állomás


Íme egy 120 000 voltos hálózati transzformátorállomás – nagy, veszélyesnek néz ki, és valóban az is. Az ilyen állomások többnyire közepes vagy nagyobb városok külterületén találhatóak. Ez egy 11 000/380 voltos transzformátorállomás. Jóval kisebb, mint a hálózati transzformátorállomás, ám belépni még ide is roppant veszélyes.
 

Betonházas transzformátorállomás


Betonházas transzformátorállomás

Oszlop-transzformátorállomás
 


Forrás: EON Hungária honlap

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink