Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az Európai Parlament és a Tanács 2006/95/EK irányelve (2006. december 12.) - A meghatározott feszültséghatáron belüli használatra tervezett elektromos berendezésekre vonatkozó tagállami jogszabályok összehangolásáról – előírása szerint:
„A berendezésen, vagy – amennyiben ez nem lehetséges – kísérő közleményben megjelölik azokat a lényeges jellemzőket, amik felismerése és betartása biztosítja az elektromos berendezések biztonságosan és rendeltetésszerűen történő használatát.”

 

Ezek a jelölések lehetnek:

 

Érintésvédelmi jelölések:


I. Érintésvédelmi osztályba tartoznak azok a berendezések, amelyeket csak védővezetővel szabad használni.

 

Jelölésük:

Az I. érintésvédelmi osztályba tartozó készülékek fogyasztói tájékoztatójukban utalnak arra, hogy csak védővezetővel ellátott csatlakozóaljzatokba csatlakoztathatók, a készülékek csatlakozó vezetékeire szerelt csatlakozó dugók pedig rendelkeznek oldalsó védővezető-érintkezővel.

 

II. Érintésvédelmi osztályba tartoznak azok a villamos készülékek, amelyek kettős, vagy megerősített szigeteléssel vannak ellátva.

 

Jelölésük: 

 

Ezeken a készülékeken a jelölés feltüntetése kötelező, és szigorúan tilos azokat leföldelni, vagy a védővezető-rendszerbe bekötni. A készülékek bekötött csatlakozóvezetékein olyan csatlakozó dugókat alkalmaznak, amelyek nem rendelkeznek védővezető-érintkezővel.

III. Érintésvédelmi osztályba soroljuk azokat a készülékeket, amelyek ún. érintésvédelmi törpefeszültséggel üzemelnek.
Jelölésük:  

Ennek felső határa 50 V, amelyet biztonsági transzformátorral állítunk elő.

 

Működtetési, működési jellemzők:

 

Váltóáramról működő készülékek
Jelölésük:   

 

Magyarországon a hálózati áram feszültsége és frekvenciája 220-240 V/50 Hz, a világ egyéb részein használnak még 220-240 V/60 Hz, 100-127 V/50 Hz, 100-127 V/ 60 Hz-es kombinációkat.
Az alapellátásnak megfelelő csatlakozási áramerősség-érték: 1 x 32A (amper). Magyarországon egyfázisú csatlakozás legfeljebb 40A-ig létesíthető.

 

Egyenárammal működő eszközök, melyek kizárólag adapteren keresztül kapcsolhatók a hálózatra.
Jelölésük:    

 

Az adapter minden esetben csak II. érintésvédelmi osztályú csatlakozással ellátott lehet, a kimenő feszültség leggyakrabban 12 V, néhány mA áramerősségtől több A-ig, ezt az adatot is fel kell tüntetni a jelölés mellett.


Fogyasztás (villamos):


Az áramló villamos töltések energiája a fogyasztón hő-, fény-, mechanikai, vagy vegyi energiává alakul át, munkát képes végezni. A villamos munkát szokás villamos fogyasztásnak nevezni. Mértékegysége: wattóra, jele: Wh.
Kifejezhető úgy, ha egy fogyasztón egységnyi feszültség hatására egységnyi ideig egységnyi áram folyik át, és ha a feszültséget voltban, az áramot amperben, az időt percben helyettesítjük be, akkor az eredményt az alapegységben vett wattszekundumban kapjuk.
A fizikában általánosan használt mértékegységekkel 1 Ws = 1 J = 1 Nm

A Ws viszonylag kis egység, melynek általában a többszörösét használják:
1 Wh (wattóra) = 3600 Ws
1 kWh (kilowattóra) = 1000 Wh = 103 Wh
1 MWh (megawattóra) = 1000 kWh = 106 Wh.

 

Teljesítmény:
A teljesítmény az időegység alatt végzett munka
Csak az elektromos látszólagos teljesítmény meghatározására használjuk a voltampert.
jele: VA
1 VA = 1 W
A watt viszonylag kis mértékegység, melynek gyakran a többszörösei használatosak:
1 kW (kilowatt) = 1000W = 103 W,
1 MW (megawatt) = 1000 kW = 106 W.
Kis teljesítményű áramkörökben használatos a watt törtrésze is, mint mértékegység:
1 mW (milliwatt) = 0,001W = 10-3 W.
(Átszámítás a régebben használatos „lóerő” mértékegységre: 1 kW = 1,36 LE.)

 

CE Jelölés


Sok Európai Unióba bebocsátásra váró terméknek kell megfelelnie az Európai Direktíváknak és viselnie kell a CE jelölést. A CE jelölés a gyártó saját nyilatkozata, amely az összes vonatkozó direktívának való megfelelőséget mutatja. cTUVus ( Kanada & Egyesült Államok)

A gyártók vagy forgalmazók a terméken feltüntetett egyetlen jellel (cTUVus) is igazolhatják a megfelelőséget mind az Egyesült Államok mind Kanada piacán, amely jel az Egyesült Államok és Kanda Nemzeti szabványainak való megfelelőségét jelenti

CE megfelelőségi jelülés és feliratok:

 • A CE megfelelőségi jelölés az alábbi szimbólumból áll, továbbá annak az évnek az utolsó két számjegyéből, amely évben a megfelelőségi jelölést elhelyezték, valamint a kijelölt tanúsító szervezet azonosító számából, amely a gyártásellenőrzést végezte.

 

  cTUVus ( Kanada & Egyesült Államok)

A gyártók vagy forgalmazók a terméken feltüntetett egyetlen jellel (cTUVus) is igazolhatják a megfelelőséget mind az Egyesült Államok mind Kanada piacán, amely jel az Egyesült Államok és Kanda Nemzeti szabványainak való megfelelőségét jelenti. PSE Jel (Japán) A PSE jelet a legtöbb háztartási és irodai elektromos termékre kiadják Japánban. A PSE jelet az adattáblán tüntetik fel.

 

          CE megfelelőségi jelülés és feliratok:

   


               
                       

   

  PSE Jel (Japán)

  A PSE jelet a legtöbb háztartási és irodai elektromos termékre kiadják Japánban. A PSE jelet az adattáblán tüntetik fel.


   
          
                      

  Az anyag egy része a © Tüv Rheinland honlapjáról származik.


A szócikkhez társított címkék:
jelölések
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink