Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Arany

latin: aurum
A történelem kezdetei óta ismert, [fém]?es [elem]?, amely a [földkéreg]? egyik legritkább eleme.
 • Az elemek periódusos rendszerében
  • a periódusos rendszer 79. eleme
  • vegyjele: Au.
  • atomszáma 79
  • Relatív atomtömege 196,97
  • olvadáspontja 1064,43 °C
  • forráspontja: 2856 °C
  • sűrűssége szobahőnérsékleten: 19,300 g/cm3 (ami a természetben előforduló elemek között az egyik legnagyobb)
  • olvadáshő: 12,55 kJ/mol
  • párolgáshő: 324 kJ/mol
  • szilárdsága csekély. 
Az elemek periódusos rendszerében a 11. csoportban található, az [ezüst]?tel és a [réz]?zel együtt, és a 6. periódusban a [platina]? és a [higany]? között. “Átmeneti fémnek“ nevezik. Az arany a leginkább képlékeny, alakítható fém. Sárga színű, egyike az úgynevezett [nemes fémek]?nek, az ezüsttel és a platinával együtt.
 
Ősi idők óta ismert - a higannyal, [kén]?nel, rézzel, ezüsttel, [ólom]?mal és az [ón]?nal együtt – az aranyat már i.e.6000-ben használták. A korai használat során arany ékszereket készítettek belőlük, például karkötőt és gyűrűt, valamint díszítésre használták. Mivel az alakíthatóság az akkoriban használt elemekkel lehetetlen volt, így az arany használata a díszítésre korlátozódott. Az egyiptomiak, a görögök, a sumérok és a rómaiak használták. 
 
A természetben főként fémes állapotban van jelen az arany, termésfémként, de [tellúr]?ral és más fémekkel alkotott természetes ötvözetei is ismeretesek. Még a legtöményebb [sósav]?ban, [kénsav]?ban és [salétromsav]?ban sem oldódik, ami miatt a nemesfémek királyának is nevezték. Míg a legnagyobb lelőhelye Dél-Afrikában van, megtalálható Ausztráliában, az egykori Szovjetunió területén, az Egyesült Állampok számos államában beleértve Arizona délnyugati részét, Kaliforniát, Montanát,Washingtont és Dél-Dakotát.
 
Bár sokan az aranyat ékszer felhasználása miatt ismerik – ami a használatának 65%-át teszi ki, ezenkívül még sok más dologra is használják az aranyat. Az arany felhasználásának 25%-át ipari alkalmazásokban használják mint kerámia, elektromos és elektronikai alkalmazások.  
Speciális használata por formájában úgynevezett lila arany ón, arany ón csapadék, vagy lila Cassius amivel zománcot színeznek és speciális típusú üveget gyártanak belőle, amit rubin üvegnek neveznek. A rubin üveget irodák ablakainál alkalmazzák, vagy olyan üvegeknél, amelyeket a térben alkalmazunk

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink