Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Benjamin Franklin amerikai nyomdász, feltaláló, író, polgári demokrata poltikus, természettudós, filozófus.

 

 

(Forrás: Wikipedia)

 

 

 

1706. január 17-én született az angliai Bostonban szülei tizenkettedik gyermekeként. Édesapja szegény szappan- és viaszfőző volt. Benjamin 17 évesen Amerikába, Philadelphiába ment, hogy nyomdai tanonc legyen, majd az 5, nyomdában eltöltött év alatt összegyűjtött pénzéből a saját lábára állt. 1728-ban társtulajdonos lett egy nyomdában, később a postához szegődött, s egészen a postaügyi miniszterségig vitte.


1743-ban filozófiai társaságot alapított (American Philosophical Society, Amerikai Filozófiai Társaság) és létrehozta az első pennsylvaniai tűzoltó egyesületet, biztosítótársaságot, egyetemet és kórházat.


Először ő vezette be a pozitív és negatív töltések fogalmát, valamint felfedezte, hogy a villám is elektromos természetű. 1752-ben egy papírsárkánnyal végzett kísérlete nyomán feltalálta a villámhárítót.


Vizsgálta az elektromosságot, ő írta le a töltésmegmaradás törvényét. Az elektromos töltés cgs-egységét az ő tiszteletére nevezték el franklinnek (Fr). Az elektromossággal kapcsolatos munkáinak elismeréseképpen 1753-ban a Királyi Társulat Copley érmét kapta meg.
Feltalálta az üvegharmonikát, a Franklin-kályhát, a bifokális szemüveglencsét és a rugalmas katétert. Találmányait nem védjegyeztette, de mindig támogatta a fejlesztők és szerzők jogait.

 

Benjamin Franklin 1790. április 17-én hunyt el Philadelphiában.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink