Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A bioenergia biomasszából előállított bármiféle energia, ideértve a bioüzemanyagokat is. A bioenergia egyfajta megújuló energiaforrás. Ezeknek az energiaforrásoknak kiemelkedő szerepe van a többek között a csökkenő olajkészletek miatt és a klímaváltozásért felelős gázok kibocsátásának csökkentésében. A bioenergia nem új fogalom. Az emberek már évezredek óta égetnek fát. Az 1800-as évek közepén az ipari forradalom előtérbe állította a fosszilis tüzelőanyagokat, elsősorban a szenet és az olajat.  A fosszilis tüzelőanyagok azonban egyre nehezebben fellelhetők és kitermelhetők, és egyre drágábbak. Becslések alapján a bioenergia használatával 2030-ra 400-600 millió tonna szén-dioxidtól kímélhetjük meg a környezetet.

Bioenergia termelés és előállítás:

A bioenergiát biomasszából nyerik eltüzeléssel, vagy biogáz előállításával. Biomassza minden olyan szerves anyag, amelyből áram, hő, vagy üzemanyag nyerhető. Ezek elsősorban állati és növényi termékek, melléktermékek és a feldolgozóipar – pl. fa- és papíripar – melléktermékei.

Biogáz: szerves anyagok baktériumok segítségével, oxigén nélkül való lebontása révén keletkező gáz, amely metánt (45-70 százalék), szén-dioxidot (30-55 százalék), kisebb mennyiségben nitrogént, hidrogént, kénhidrogént és más gázokat tartalmaz.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kritériumokat állított fel a környezeti hatások minimalizálására a bioenergia kitermelés során.

A bioenergia-termelés már 1999 és 2003 közt is 46,8 Mtoe-ről (millió tonna olajegyenérték) 68,8 Mtoe-ra nőtt, viszont ennek csak egy része volt környezet-kompatibilis. A biomassza előállításának költségeivel (pl. növények elvetése, nevelése, learatása, feldolgozása; vagy a trágya begyűjtése, az erjesztett gázok elvezetése, megtisztítása) nem számoló jelentés szerint Európa 2010-re 190 Mtoe, 2030-ra 295 Mtoe bioenergiát termelhet környezetbarát módon, vagyis összhangban a biodiverzitás védelmét és a hulladékok csökkentését célzó EU-előírásokkal. 2010-ben a tervezett összes energiaigény 12 százalékát, 2030-ban 15-16 százalékát jelenti, a jelenlegi 4 százalékkal szemben. 

Rövid távon a hulladékszektorból ered a legnagyobb bioenergia-potenciál, tehát a fő forrás a biohulladék. Minden olyan növényi és állati eredetű szerves hulladék, amely biológiailag lebomlik, vagy lebontható. Ilyen például a szalma és más szilárd mezőgazdasági maradékanyag, a folyékony trágya, a faforgács, mint fafeldolgozás maradékanyaga, de ide tartozik a cellulóz- és papíripar szennyvíziszapja és szennylúgja.

Hosszú távon a mezőgazdasági terményekből nyert bioenergia jelenti a legnagyobb potenciált. Ennek okai a termelékenység növekedése és az agrárszektor feltételezett liberalizációja, mely utóbbi révén újabb területeken térnek át az élelmiszer- és takarmánytermelésről a bioenergia-gazdászatra.


A szócikkhez társított címkék:
bioenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink