Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A bioetanol magas cukortartalmú (cukorrépa, cukornád) növényekből erjesztéssel gyártott benzint pótló motor üzemanyag. A cukorrépán és a cukornádon kívül keményítőt vagy cellulózt tartalmazó növényekből is gyártható. Ilyen a burgonya, kukorica, búza, szalma, gabonaszárak, fa, fűfélék, vagy az élelmiszeripari nyersanyagok termelésekor illetve feldolgozásakor keletkező hulladékok.

 

A bioetanol legfontosabb fizikai tulajdonságai:

Az etanol (etil-alkohol, gabona alkohol) átlátszó, könnyen folyó híg vizes oldat, jellegzetes, kellemes illatú, magas forráspontú (78°C) folyadék.
Képlete: C2H5OH. Olvadáspontja -114,1 ° C, forráspontja 78,5 ° C, és sűrűsége 0,789 g / ml 20 ° C-on. Ha csak növényi anyagokból állítjuk elő, akkor bioetanolnak nevezzük. Tűzveszélyességi szempontból az etanol-gázolaj keverék egyenértékű a benzinnel. Levegőn nedvességet szív fel, és például kámfor, gyanták, alkaloidák, és számos festék nagyon jól oldódik benne.


Mindig az etanol híg vizes oldatával találkozhatunk, vegytiszta formájában nem található meg a természetben.  Minimális mennyiségben előfordul a természetes vízben, a kenyérben, s bizonyos gyümölcsökben, valamint a cukorbetegek vizeletében is megjelenik. Mérgező hatása miatt károsodik a máj, vese és az idegrendszer. Túl sok fogyasztása alkoholmérgezést, akár halált is okozhat, hosszú távon agysejt elhalást idéz elő vagy pedig májzsugorodáshoz vezet.

 

Bioetanol előállítása:
A bioetanol előállítása az alkoholos italok gyártásához hasonlít.
Fő folyamatok:

 • A nyersanyagok felszínének növelése, darálással, hevítéssel, darabolással, hogy a későbbi reakciók gyorsabban és teljesebben játszódjanak le.
 • Az összetett szénhidrátokat egyszerű szénhidrátokra (pl.: glükóz) bontjuk hidrolízissel
 • Ezután a glükózt erjesztjük élesztő hozzáadásával. Fermentálással a glükózt az élesztő enzimei etanollá alakítják. Az így kapott heterogén keverék legnagyobb mértékben vizet tartalmaz, csak 15% körül van benne alkohol, és megtalálható benne száraz anyag is.
 • Ebből a keverékből molekulasziták segítségével eltávolítjuk a szilárd részecskéket, és szakaszos lepárlással 95-99%-os etanolt kapunk.

Bioetanol előnyei:

 • A bioetanolt főleg olyan növényekből állítják elő, amelyek nagy mennyiségben tudják hasznosítani és lekötni a szén(IV)-oxidot, ami felelős az üvegházhatásért. Ha üzemanyagként használjuk, elégetésével csak víz ész széndioxid keletkezik, ami a Crebs ciklus segítségével visszakerül a növényekbe, amiből a bioetanolt állítják elő. A bioetanol nyersanyagát olyan helyen kell termeszteni, ahol előtte nem voltak növények, hogy ezzel is növeljük a szén-dioxid kiszűrését a légkörből. A bioetanol jóval kevésbé károsítja a környezetet, mint a kőolaj alapú üzemanyagok, melyek égésekor nemcsak szén(IV)-oxid és víz keletkezik, hanem más mérgező gázok is.
 • Nyersanyaga megterem olyan földterületeken is, amik nem alkalmasak más növényi kultúrák termesztésére. Előállításával új munkahelyek teremtődnek, és nagymértékben csökkentheti a kőolajban szegény országok üzemanyag importját.Bioetanol hátrányai:

·         A bioetanol előállításához sok villamos- és hőenergia szükséges, de még így is sokkal kevesebb, mint a mindennapi energiahordozókhoz.

 

Bioethanol felhasználása:

A bioetanolt Magyarországon 2007 eleje óta az E85-ös üzemanyag keverékében használják.  A 85-ös szám azt jelenti, hanem, hogy az összetétele 85%-ban bioetanol és 15% klasszikus motorbenzin és adalékanyagból áll. Ez az arányszám a téli és nyári időszaktól függően változhat. Ezt a keveréket szabvány alapján állítják össze és a bioetanolon és a motorbenzinen kívül több fajta kiegészítőt is tartalmaz, mint például a korrodálást akadályozó adalékanyagot, és előírás szerint 70-86%-ban alkoholt. Az E-85-ös csak a benzin üzemű motorokban alkalmazható és szakszerű mérést követően, járművenkénti egyedi beállítást igényel.

Bioetanol átalakító készülék:

A más összetételű E-85-ös üzemanyag benzin üzemű motorokban való alkalmazásához bioetanol átalakító készülék szükséges. Az átalakítót az injektor fejek elé kell kötni, és be kell programozni az autó paramétereihez. A készülék működés közben a jármű üzemanyag és a levegő arányát változtatja, hogy az E-85-ös üzemanyag 100%-osan fel legyen használva.

Az E-85-ös üzemanyag előnyei:

 • Az üzemanyag közel harmadával olcsóbb
 • Környezetbarát (80%-al csökken a káros anyag kibocsátás)
 • Egyre több benzinkúton kapható
 • Dinamikusabb menettulajdonságok
 • Az alapanyagot termelő, hazai mezőgazdaság erősödik
 • Az autók teljesítménye megnő: pl.: a 150 lóerős, 2 ezer köbcentiméteres benzines jármű bioetanollal 185 lóerőssé válik.

Az E-85-ös üzemanyag hátrányai:

 

 • Mivel alacsonyabb a fűtőértéke, így nagyobb mennyiség elégetésére van szükség ahhoz, ha azonos teljesítményt kívánunk elérni.
 • A bioetanol a benzinhez viszonyítva kisebb fajlagos energiájú, így a "zöld autók" 100 kilométeren 20-30 százalékkal többet fogyasztanak a hagyományos autókhoz képest.
 • Az előállításhoz használt alapanyagok pl. esőerdők, különböző nővények véges készletük miatt az előállítási folyamat áldozataivá válnak Ha nem áll megfelelő mennyiségű alapanyag a rendelkezésre, a hiány könnyen felverheti az árát a cukor és cellulóz tartalmú növényeknek, gabonáknak.
 • Hidegen nehezebb indulás
 • A műanyagalapú alkatrészek intenzívebb kopása


A szócikkhez társított címkék:
bioetanol
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink