Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


BronzA bronz egy olyan fémötvözet, amelyet a [réz]? és az [ón]? különböző arányban való keverésével állítanak elő, annak függvényében, hogy mire használjuák. Hozzáadnak további elemeket, mint a [mangán]?, [ólom]? és [foszfor]?, hogy kiemeljék a bronz különleges tulajdonságát. Bronzot találhatunk harangokban, szobrokban, csapágyakban, fogaskerekekben, szelepekben, csövekben és más vízvezeték szerelvényekben. A bronz egy erős, tartós fém, ha jól gondozzuk. Az emberek már több mint 3000 éve dolgoznak a bronzzal a világ különböző részein. Használják fegyverekben, érmékben, edényekben, és más háztartási célokra.
 
A bronz a réz és az ón együttes olvasztásával készül. Ha egy szobor bronzból készült, a szobor 2 és 20% között tartalmaz ónt, míg a harangok esetében az ólom aránya nagyobb, 15 és 20% közötti. Adalékanyagot akkor adnak hozzá, ha az a cél, hogy a bronz könnyebben megmunkálható legyen, nehezebb vagy könnyebben önthető. Például, foszfort adnak a bronzhoz, hogy nehezebb legyen csövek és különböző gépalkatrészek gyártásánál, amíg az ólom abban segít, hogy könnyen önthető legyen. A bronzot gyakran összekeverik a sárgarézzel, ötvözött rézzel és a cinkkel, de a két ötvözetnek különbözőek a tulajdonságai, és más célokra használják őket. Ezen kívül a bronz sokkal nehezebb, mint a réz.
 
Bronznak sok olyan tulajdonsága van, ami miatt értékes ipari alkalmazásokban. Az első az, hogy a bronz minimális súrlódást okoz, így igen hasznos gépalkatrészeknél és egyéb olyan alkalmazásoknál, amelyeknél a fém fémmel érintkezik, mint a fogaskerekek. A bronz még szikramentes, ezért gyakran készítenek belőlük olyan alkatrészeket, amelyeket gyúlékony környezetben használnak. A bronz rezonanciája is ideálissá teszi harangok készítésére.
 
Az bronz egyik egyedi tulajdonsága, hogy természetes patina képződik rajta, amitől sötét, matt színű lesz. A felszínen képződött patina védőréteget biztosít, megakadályozva felszín alatti oxidációját. Szállítás előtt a bronzot bevonják vékony réteg lakkal, hogy védje a fémet és a patinát, így a fém nagyon könnyen tisztítható.
 
Bronz akkor néz ki a legjobban, ha minimálisan kezelt. A fémet tisztán kell tartani puha ruhával, és néhány évente nem árt kivaxolni, hogy megújítsuk a patinát, de nem szabad erősen csiszolni vagy átmosni, és csiszolóanyagot sose használjunk a bronzon. Ha a bronz nagyon koszos, akkor finoman mossuk át három liter, forrásban lévő vízhez adott egy evőkanál sóval, majd öblítjük le és töröljük szárazra. Ritkán a bronzot megtámadja a "bronz betegség" egyfajta korrózió, ami eszi a bronzot. Ha egy bronz darab elkezd korrodálódni, átmoshatjuk forrásban lévő desztillált vízzel, vagy kezelhetjük szakmailag.
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink