Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Charles François de Cisternay Du Fay francia kémikus és fizikus.
 

 

(Forrás: Wikipedia)

 

 

Élettörténetéről igen kevés információ maradt fenn. 1698. szeptember 14-én született Párizsban, és 1739. július 16-án hunyt el szintén Párizsban. A francia királyi kertek felügyelője volt, és legnagyobb érdeme a kétféle villamosság felfedezése. Addig ugyanis úgy tudták, hogy a megdörzsölt testek a környező testeket vonzzák, majd érintkezéskor taszítják, illetve maguk a megdörzsölt testek is taszítják egymást.

Du Fay 1733-ban tett kísérlete után, miszerint egy üvegrúd és egy gyantadarab megdörzsölése után a két elektromos test nem taszítja, hanem vonzza egymást, kétféle elektromosságról beszélt, az üvegelektromosságról (électricité vitreuse) és a gyantaelektromosságról (électricité résineuse). Ebből kifolyólag az eddigi egyfolyadék-elmélet kétfolyadék-elméletté módosult, és kimondta, hogy a testek mindkét-féle elektromos állapottal fölruházhatók.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink