Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Csatornahálózat

 
Olyan mesterséges létesítmények hálózata, amelyet a vízépítési gyakorlatban a belvíz, öntözővíz, üzemvíz, szennyvíz, stb. elvezetésére használnak. A lefolyástalan területeken összegyűlik a víz, ami igen veszélyes jelenség, ezért fontos, hogy megfelelően el legyen vezetve onnan. Többnyire a földben helyezkedik el a hálózat, a terepviszonyokhoz alkalmazkodva. Főcsatornára és mellékcsatornákra oszlik a hálózat. Fontos része a vízgazdálkodásnak a csatorna, hiszen egyik funkciója az ivóvízellátás, valamint a szennyvíz szakszerű elvezetése. 
Egyesített rendszerről beszélünk, ha a szennyvízelvezetést és a vízellátást egyidejűleg oldják meg a csatornázással. A szennyvizet ezután szennyvíztisztító telepre szállítják, ahol több fázisban tisztítják meg, fizikailag, biológiailag és kémiailag. 
Bekötését a vonatkozó jogszabályokkal összhangban kell kialakítani, de a bekötő csatorna mérete min ∅ 150 mm kell, hogy legyen. Lehetőség szerint aknára kell csatlakoznia a bekötésnek. A bukóaknák építése során a maximális bukás 1m lehet, e fölött már ejtőcsöves bukóaknát kell beépíteni. A bekötő csatornát a telekhálón belül 1m-re kell meghosszabbítani és vízzáróvá tenni, záró sapkával. Abban az esetben, ha talajvízszint-süllyesztéssel épül a közcsatorna, akkor a bekötőaknát ∅ 1 m-es vagy 1 x 1 m-es méretben a süllyesztéssel egy időben kell megépíteni.
 
 
 


A szócikkhez társított címkék:
csatorna , csatornahálózat
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink