Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A deutériumot [Harold C. Urey]? fedezte fel 1931-ben és 1934-ben Nobel-díjat kapott érte.
A deutérium, vagy más néven nehézhidrogén egy stabil izotópja a hidrogénnek. Természetes előfordulásának nagysága 6500 hidrogénatomonként 1 atom.  Amíg a normál hidrogén csupán egy protont tartalmaz, addig a deutérium egy protont és egy neutront. Tömegszáma kettő. Atommagja a deuteron.
A deutérium nem önálló kémiai elem, de nem hivatalosan alkalmazzák rá a D jelölést. Hivatalos kémiai jele azonban a 2H. Deutériumgázként található meg természetes formájában (2H2 vagy D2).

A deutérium fizikai és kémiai tulajdonságai:

Színtelen, szagtalan, íztelen gáz. Moláris tömege 4g/mol, ez az atommaghoz kapcsolódott neutron miatt kettővel több a hidrogénénél. A deutériumvegyületek azonban fizikailag eltérnek a hidrogénes megfelelőjüktől. Pl.: D2O  viszkózusabb mint a H2O.
Kémiailag is a hidrogénhez hasonlít. Reakciói a nagyobb tömege miatt kisebb sebességgel mennek végbe. Tömegspektrométer szükséges a két izotóp megkülönböztetésére. 
  • A deutoron spinje +1, vagyis bozon.
  • Olvadáspontja: -254,6 °C
  • Forráspontja: -249,7 °C
A vízmolekulában nehézvizet alkotva helyettesítője lehet a normál hidrogénnek, de ennek rendszeres fogyasztása akár ártalmas is lehet az egészségre. 

A deutérium felhasználása:

Kanada termeli a legtöbb deutériumot, melyet a CANDU-reaktorokban, nehézvíz formájában neutronmoderátornak használják. A hidrogénnél kisebb neutronelnyelő képessége miatt jó neutronmoderátor. Emiatt alkalmazzák izotóphelyettesítésre is hidrogéntartalmú anyagokban.
Jelenleg kísérletek folynak a deutérium-tartalmú víz orvosi célra történő alkalmazására, a rákos megbetegedések, daganatok gyógyítása céljából.
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink