Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Magyarország legnagyobb teljesítményű hőerőműve az 1961 és 1967 között Százhalombattán épült Dunamenti Erőmű. 9 földgáz és kőolaj tüzelésű blokkot tartalmaz (215 MW teljesítményű 6, 150 MW teljesítményű 3 darab). Beépített teljesítményük összesen 1736 MW, az erőmű hatásfoka 36,3%. Ezeken kívül az erőmű mellett két gázturbinat is üzemeltetnek, melyek teljesítménye összesen 386 MW. 2001-es adatok szerint az erőmű 3725 GWh villamos energiát, a gázturbinák 2210 GWh villamos energiát, és 6084 TJ hőmennyiséget termeltek


 

 

 

 

Üzemeltetője a Dunamenti Erőmű Rt., melynek fő tevékenysége a villamosenergia-termelés. Alapfeladata a villamosenergia-termelésen kívül a MOL Rt. Dunai Finomító villamos árammal és jelentős mennyiségű ipari gőzzel való ellátása. A társaság tulajdonosa a GDF SUEZ cégcsoport, a világ egyik vezető energetikai vállalata.


2008-ban a cég a villamos energia piacra 3.177 gigawattóra energiát szállított, ezzel a magyarországi összfelhasználás 8,4 %-át biztosította.

A társaság az elmúlt években számos korszerűsítést hajtott végre, melyek eredményeként az erőmű károsanyag kibocsátása 2002-től folyamatosan az előírt határértékek alatt maradtak. Ezen beruházások elismeréseként Százhalombatta 2004-ben a Dunamenti Erőműnek ítélte a város Környezetvédelmi Díját.

A jelenleg folyó beruházásokkal az erőmű a hat meglévő F-blokkja közül az egyiket kombinált ciklusú gáztüzelésű egységgé alakítja, ezzel a blokk jelenlegi 215 megawattos teljesítménye 400 megawattra növekszik, 36 %-os hatásfoka pedig 57 %-ra emelkedik. A Dunamenti Erőmű fejlesztései a tervek szerint 2012-re hasonló hatásfok-növekedés mellett a jelenlegi 1736 MW-os beépített kapacitás nem változik ugyan, de környezeti hatása jelentősen csökken.

 

Itt érdemes megemlíteni, hogy a fejlesztéseket saját forrásból, állami támogatás és banki hitel bevonása nélkül valósítják meg, magukra vállalva a Magyarországon még nem kötelezően előírt termelésből kivont elavult blokkjaik bontásának költségét is..

Cím: Dunamenti Erőmű Rt. 2440 Százhalombatta, Erőmű u. 2.
Telefon: (23) 544-150

 

Térkép:
 


Nagyobb térképre váltás

 


A szócikkhez társított címkék:
erőmű , termelő
Hirdetés




Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink