Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Napjainkban az elektromos és számítástechnikai eszközök gyorsan elavulttá válnak, emiatt folyamatosan újabb és újabb készülékeket, berendezéseket vásárolunk. Az elhasználódott készülékek gyakran a hulladékok között kötnek ki, és így ha a kommunális hulladékkal megegyező utat járnak be, a bennük található veszélyes anyagok a csapadékvíz hatására kimosódnak, vagy égetés során a levegőbe jutnak. 

 

Ezek miatt 2005. augusztus 13-a óta a hatóságoknak biztosítaniuk kell a lakosság számára a leselejtezett eszközök térítésmentes visszavételének lehetőségét, valamint a készülékek gyártói által finanszírozott begyűjtés, kezelés, hasznosítás és hulladéklerakás rendszerét. Ez a rendelkezés az Európai Unió összes tagállamára vonatkozik. 
 
A lakossági elektromos hulladékok legnagyobb mennyiségben keletkező fajtái:
 
Nagyméretű háztartási berendezések, más néven fehéráru (pl. mosógép, hűtőszekrény)
Kisméretű háztartási berendezések (pl. porszívó, gyorsforraló, konyhai robotgép) 
IT és telekommunikációs berendezések (pl. számítógép, nyomtató, mobiltelefon)
Szórakoztató elektronikai berendezések (például rádió, TV, HiFi torony). 
 
A felsoroltak nagy része veszélyes hulladékot tartalmaz. A 2005-ös jogszabály a kiterjesztett gyártói felelősség elve alapján kötelezi az elektromos és elektronikai készülékek gyártóit, forgalmazóit a hulladékká vált elektromos és elektronikai berendezések visszagyűjtésére, hasznosítására, ártalmatlanítására. Az EU- és a hazai jogszabályi előírásoknak megfelelően Magyarországon 2008-ban el kell érni a 4 kg/fő e-hulladék begyűjtését, hasznosítását. A lakosság térítésmentesen adhatja le a hulladékká vált elektromos és elektronikai berendezéseit a hulladékgyűjtő udvarokban és az elektromos és elektronikai készülékeket forgalmazó kereskedőknél, a szervezett lakossági szelektív e-hulladékgyűjtések alkalmával. 


A szócikkhez társított címkék:
elektromos , hulladék
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink