Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Statikus elektromos töltés által létrehozott elektromos tér potenciális energiája. Az elektromos potenciál az az energiamennyiség, amely ahhoz szükséges, hogy egységnyi töltést a végtelenből az elektromos mezőben abba a pontba vigyünk, ahol a potenciál értékét meg kívánjuk határozni. Ha nincs megadva, melyik két pont között történik a mozgatás, akkor a végtelen távoli pont és a töltés közötti távolságról van szó. Egy önkényesen kiválasztott ponthoz viszonyított potenciálkülönbséget nevezzük elektromos feszültségnek.

Az elektromos potenciál mértékegysége a volt. Egy elektromos mezőben a két pont közötti potenciálkülönbség (angol rövidítése p.d.) az elektromos potenciál két pontban felvett értékének a különbsége, másképpen fogalmazva: egységnyi töltés egyik pontból a másikba szállítása közben végzett munka.

1 volt = 1 joule / coulomb

 

Források: Wikipedia, Tankönyvtár


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink