Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Az elektromágneses távírót az amerikai festőművész, technikus, Samuel Finley Breese Morse találta fel. A távíró kezdetleges tervét 1832. október 19-én vázolta fel.

 

A terv megálmodása után a megvalósítás annál nehezebben ment. 1837-ben két segéderőt is maga mellé fogadott, és így a közös munka eredményeként 1837. szeptember 4-én mutatta be a sokszorosan javított telegráfot. Egy fél kilométerrel távolabb lévő munkatársa adni kezdte a jeleket, és erre az előadóteremben álló készülék ingája titokzatos tüskéket rajzolt a papírszalagra. Ekkor Morse leolvasta a számokat, és mivel a kódokat már fejből tudta, azonnal mondta is a szöveget: „sikeres kísérlet a távíróval 1837. szeptember 4-én.” 
 
A róla elnevezett morzeábécét csak később, 1839-ben dolgozta ki, amely az egységes nemzetközi jelzésrendszerré vált pont-vonal kombináció. A rendszer az 1990-es évekig hivatalos használatban volt. 1838. február 20-án mutatta be Morse a távíró továbbfejlesztett változatát, és ez alapján húzták fel az első távíróvonalat Baltimore és Washington között. Az első közvetített jel az M betű morzejele volt, az első mondat pedig 1844. május 24-én futott át rajta. A villamos távíró vonalat 1845. április 1-én nyitották meg a nagyközönség számára. 
 
Az elektromos távíró még a feltaláló életében meghozta a sikert és elismerést, akinek tiszteletére New York városa két szobrot is emelt. 
 
 


A szócikkhez társított címkék:
elektromos , távíró
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink