Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésEnergiahatékonyság akkor jön létre, ha ugyanakkora méretű energiát kevesebb energiaforrásból lehet előállítani, valamint ha ugyanannyi energiaforrásból nagyobb energiamennyiség termelhető. Az energiafogyasztás és a költségek csökkentése az energiahatékonysági programok lényege.


Általában az eredmény és a ráfordítás hányadosa a hatékonyság mértéke, tehát az, hogy egységnyi ráfordítással mennyi eredményt sikerül elérni. Az energiahatékonyság fogalmát tehát mérőszámként használjuk, mindig konkrét viszonyt fejez ki. Nemzetgazdasági szinten a következő képlettel fejezhető ki: GDP/energiaráfordítás. Tehát azt mutatja meg, hogy egységnyi mennyiségű energiával mekkora mértékű nemzeti jövedelem állítható elő. Tehát 1 petajoule energia felhasználásával mennyi termék keletkezik. Mértékegységben kifejezve: Ft/PJ.


A szócikkhez társított címkék:
energiafogyasztás , energiahatékonyság , Ft/PJ , GDP/energiaráfordítás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink