Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Akkor beszélünk energiaszegénységről, ha egy személy vagy háztartás nem tudja kifizetni a gáz- és áramszámlát, ezért nem tudja megfelelő szinten fűteni az otthonát, vagy nem tudja igénybe venni az élethez szükséges energiaszolgáltatásokat, ez által hiányt szenved és sérül emberi méltósága.

 

A három legfőbb oka az energiaszegénységnek:
 
az alacsony jövedelem,
a magas energiaárak,
és a háztartások alacsony energiahatékonysága.
 
Az energiához való hozzáférést azonban több tényező is befolyásolhatja. Ilyen például a lakóhely energiával való ellátottsága, a környéken jellemző energiaformák elérhetősége, azok megfizethetősége és minősége, a lakások állapota, és az ország energiapolitikai helyzete.
 
Magyarországon az elmúlt években jelentősen növekedett a gáz, valamint a többi energiahordozó ára is. A felmérések szerint a magyar lakosság 80 %-a a jövedelmének több mint 10 %-át az energiaszámlára költi, ami az általánosan elfogadott nemzetközi standard szerint energiaszegénységet jelent.
 
A lakosok önbevallása szerint hazánkban másfél millió embert érint ez a probléma. A lakosság 15 %-a úgy nyilatkozik, hogy nem képes a lakását a megfelelő hőmérsékletre felfűteni, és ez Európában a 6. legmagasabb arány. Mindemellett a háztartások 18 %-a krónikus tartozást halmozott föl a közüzemi számláival – ez Európában a legmagasabb érték.
 


A szócikkhez társított címkék:
energiaszegénység
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink