Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A földelés a testnek, vagy valamilyen vezető résznek a tudatos összekötése a földdel.

A földelés jele: merőleges jel

 

Berendezéseknél: a feszültség alá kerülő berendezés burkolatának földpotenciálra kötése. Egy esetleges meghibásodás esetén megakadályozza, hogy életveszélyes feszülstég kerüljön az érinthető részekre.

Épületnél: a ház alapjába fektetett fémek összekötése. Fémtárgyak összekötése a földdel.

A földelés elvárásai:

-          épület, létesítmény védelme

-          emberek és állatok érintésvédelme az érintési- és lépésfeszültség biztonságos értékein belül

-           az EMC, vagyis az elektromágneses összeférhetőség garantálása

-          villamos elosztó hálózat megfelelő működése

-          villamosenergia minőség biztosítás

 

A földeléssel kapcsolatos legfontosabb definíciók:

-          Földelő vagy földelő rendszer azoknak az eszközöknek az összessége, amelyeket alkalmazva egy villamos áramkör egyes részei, villamos berendezések megérinthető vezető részei vagy fémszerkezetek villamos létesítmények közelében földelve vannak.

 

-          Földelő elektróda az a földbe ágyazott fémes vezető, vagy fémes vezetőket összekötő rendszer, vagy egyéb fém részek, amelyeknek hasonló a hatása és villamosan össze van kötve, vagy betonba van ágyazva, amelynagy felületen érintkezik a földdel (például egy épület alapozása).

 

-          Földelő vezető az a vezető, amely a villamos létesítmény egyes, vezető anyagból készült részeit a földelő elektródához köti, vagy összeköti a földelő elektródákat. A földelő vezetőt a föld felszínén, vagy a földben fektetik, az utóbbi esetben szigetelve.

 

-          Referencia föld a vizsgált földelő elektródától távol, annak hatáskörén kívül eső föld, ahol nincs mérhető feszültség a zárlati áram hatására. A referencia föld potenciálja mindig nulla.

 

-          Földelési feszültség (VE) a földelő rendszer és a referencia föld között mérhető, a földelő rendszeren át a földbe folyó áram hatására.


A szócikkhez társított címkék:
földelés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink