Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A földgáz egy színtelen, szagtalan, gáz, egyfajta fosszilis tüzelőanyag. Szénhidrogén alapú gázok gyúlékony elegye. 

A földben található, néhány métertől akár 5000 méter mélységig. Nyomása a 300 bart is meghaladhatja. Hőmérséklete, lelőhelytől függően akár 180 °C fok is lehet. 
Felismerhetőségére és szagosítására etil-merkaptánt, vagyis etántiolt használnak, mely kellemetlen, jellegzetes szagúvá teszi.
A földgáz nem mérgező, a sűrűsége kb. 0,68 kg/m3. Így könnyebb a levegőnél, melynek sűrűsége 1,293 kg/m3. Égése során kék lánggal ég. korom, hamu, káros égéstermék nélkül, kevés szén-monoxid és kéndioxid kibocsájtással. Egyike a legtisztább energiahordozóknak.
Robbanóképes elegyet alkot, ha 5-15% között levegővel keveredik. Legalacsonyabb gyulladási hőmérséklete 595-645 °C között található, amely függ a gáz összetételétől, nyomástól és az alsó robbanáshatártól.
A földgáz nem azonos a folyékony kőolajgázzal, vagyis a TNT, propán-bután gázzal. Az ugyanis kőolaj feldolgozásának a terméke, amiket tartályokban és palackokban tárolnak. Ez a gáz nehezebb a levegőnél.
Története:
Időszámításunk előtt a kínaiak bambuszcsövekben vezetett földgázt használtak a templomok megvilágítására. 
Az újkorban az USA-ban, Fredóniában kezdtek el földgázt alkalmazni a 19.században fűtési célra. 1884-ben 23 km-es vezeték segítségével Pittsburg-be juttatták a földgázt, ahol fűtés mellett világításra is használták. 1950-ig az USA volt a földgáz egyedüli kitermelője, majd következett Oroszország, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia, Norvégia, Németország, Románia, Olaszország, Mexikó, Venezuela, Algéria, Nigéria, Indonézia, Malajzia és végül a Közép-Kelet országai,
A földgáz összetétele a következő:
- Metán 97%
- Etán 0,919%
- Propán 0,363%
- Bután 0,162%
- Szén-dioxid 0,527%
- Oxigén 0 – 0,08%
- Nitrogén 0,936%
- Nemesgázok nyomelemenként találhatóak benne.
 
Forgalmazás, szállítás, előkészítés:
A gázelőkészítést, vagyis a tisztítást követően  a földgáz nagy átmérőjű nemzetközi szállító vezetékrendszereken, illetve folyékony halmazállapotban speciális tartályhajókon jut el a gázszállító rendszerekig, majd gázelosztó vezetékek segítségével a kereskedőkön keresztül a fogyasztókig. Nagy távolságra sokkal hatékonyabb a szállítása, mint az elektromos áramnak. Tárolható és kevés hálózati veszteséggel jár.
A propán-bután gázt, vagyis az LPG-t cseppfolyósítva, palackozva forgalmazzák. Fűtőanyagként, kémiai alapanyagként és üzemanyagként is alkalmazzák.
Elsősorban csővezetéken továbbítják  a felhasználási helyre, de a cseppfolyós szállítás is elterjedt az utóbbi időben, azonban ez lényegesen költségesebb eljárás- 
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink