Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésA másodpercenkénti teljes ciklusok száma rezgő rendszer, vagy más, ismétlődő mozgás esetében. Szó szerint egy ismétlődés gyakoriságát jelenti, tehát, hogy egy esemény hányszor ismétlődik meg egységnyi idő alatt.
Jele: f vagy v


A frekvencia SI mértékegysége Heinrich Rudolf Hertz német fizikus nevéhez köthető. Jele: Hz.

1 Hz annyit jelent, hogy másodpercenként egyszer következik be az esemény. Eredetileg ciklus per másodperc (cps) volt a neve, ezt néha még ma is használják.
A frekvencia mérésekor megszámoljuk, hogy egy adott időtartam alatt hányszor ismétlődik meg az esemény, majd elosztjuk az illető időtartam hosszával.
Mérésére alternatív módszer, ha megmérjük két egymás utáni ismétlődés között eltelt időt (periódus), majd ennek vesszük a reciprokát.
 

Néhány példa:
A normál A-hang frekvenciája 440 Hz.
A sárga fény frekvenciája 5 x 1014 Hz.

Egy jól hangolt zongora C-jének frekvenciája 523,25 Hz.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink