Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A termálvíznek nevezünk minden olyan felszín alatti eredetű vizet, melynek kifolyó, vagyis a felszínen mért hőmérséklete a 30°C, vagy annál magasabb.

A termálvizet többek között fűtésre is felhasználják, mint megújuló, geotermikus energia.

A termálvíz kitermelésének költségei:                                

A vízgazdálkodási törvény szerint (1995.évi LVII: törvény):

A vízhasználó a vízügyi létesítési, üzemeltetési engedélyben lekötött, vagy engedély nélkül felhasznált, az üzemi fogyasztó a ténylegesen igénybe vett vízmennyiség után a vízügyi célelőirányzat javára vízkészletjárulékot köteles az üzemi fogyasztó a ténylegesen igénybe vett vízmennyiség után a vízügyi célelőirányzat javára vízkészletjárulékot köteles fizetni.

 

Bányatörvény is vonatkozik a kitermelt geotermikus energiára (1993. évi XLVIII. törvény):

A kitermelt ásványi nyersanyag és geotermikus energia után az államot részesedés illeti meg. Bányajáradékot köteles fizetni a geotermikus energiát kitermelő.

A bányajáradék mértéke geotermikus energia esetében a kitermelt geotermikus energia értékének 2%-a.

 

Termálvíz felhasználása:

Geotermikus energiát sokféleképpen lehet hasznosítani: belső terek fűtésére, melegvíz-szolgáltatásra, termálfürdőkben, ipari célokra és a mezőgazdaságban is. A fűtési felhasználása az energia árak növekedésével egyre jobban előtérbe kerül. Termálvízzel akár egész háztömbök is fűthetőek, amire Budapesten és az ország néhány nagyobb városában már a ’50-’60-as évektől találunk példákat.

A termálvíz higiéniás célú felhasználásának a feltétele, hogy minőségi és bakteriológiai paraméterei megfeleljenek az előírtaknak.

Magyarországon már 1980-ban 748,000m2 növényházfelületet és 1,064 millió m2 fóliaház felületet fűtöttek termálvízzel.

Magyarországon a geotermikus gradiens és a mért hőáram-értékek mind jóval meghaladják a világátlagot. Az ország felszínén kb. 10 °C a középhőmérséklet. Az említett adottságok következtében 1 km mélységben 60, 2 km mélységben pedig már 170 °C a kőzetek és az azokban elhelyezkedő víz hőmérséklete. A geotermikus gradiens a Dél-Dunántúlon és az Alföldön nagyobb, a Kisalföldön és a hegyvidéki területeken pedig kisebb, mint az országos átlag. A hévíz kutakban felfelé haladó víz a kutak csövezése mentén lehűl, ezért a felszínen a vízhőmérséklet ritkán haladja meg a 100 °C-ot.

A termálvíz kinyeréséhez egy erre alkalmas kutat kell fúrni, egy visszasajtoló kutat, amely képes arra, hogy a biztosítsa a folyamatos működést.


A szócikkhez társított címkék:
fűtés , termálvíz
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink