Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A fűtési és melegvízellátó rendszerek legelterjedtebb „szíve” a gázkazán. Túlnyomó többségben vezetékes gázra kötve használják, de bizonyos helyeken, ahol ez nem elérhető, tartályos gázzal, kisebb átalakítással, palackos gázzal is üzemeltethető.

A gázfűtés főbb előnyei:
Nem kell a tüzelőanyagot tárolni
Annak ellenére olcsóbb a villamos fűtésnél, hogy a gázárak folyamatosan emelkednek
Az egyik legkönnyebben szabályozható rendszer
Magas hatásfoka miatt a gázfűtéses lakás könnyen felfűthető
a fa- és széntüzeléshez képest kevés füst kerül a levegőbe, így környezetkímélő
Gázkazánok típusai:
1: Cirko gázkazán - nevüket onnan kapták, hogy egy az erre a célra beépített keringetőszivattyú segítségével a fűtési rendszerben lévő vizet folyamatosan cirkuláltatják
Nyílt égésű gázkazánok
o A nyílt égésterű technológiát a régebbi típusú kazánokban alkalmazták.. Ennél a megoldásnál a láng közvetlenül érintkezik a helyiség levegőjével, így az égéshez szükséges oxigént a lakás légteréből nyeri. A keletkező füstgáz a kéményen keresztül távozik. Az elején található gyújtónyílásról ismerhető fel.
Zárt égésű gázkazánok
o Ma már szinte minden újabb gázkazán zárt égésterű. A zárt égésterű technológia lényege, hogy az oxigént egy külön erre a célra szolgáló csövön (általában a kéménycsőben elhelyezett külön járaton) keresztül az épületen kívülről, a környezetből nyerik. Épp ezért jóval biztonságosabb mert, nem használja el a helyiség oxigénkészletét. Amennyiben a kazán nem kap elég oxigént, akkor tökéletlen égés jön létre, amely légúti panaszokhoz vezethet.
2: Kondenzációs gázkazán
Kondenzációs gázkazánok
o A kondenzációs technológia lényege, hogy míg a hagyományos gázkazánoknál a hő bizonyos része a füstgázzal együtt távozik, a kondenzációs kazánoknál ez a rejtett hő is kihasználható. Ez a módszer körülbelül 11% hatásfoknövekedést jelent. Használata főleg alacsony fűtéshőjű rendszereknél (padlófűtés, falfűtés) ajánlott, itt érhető el a legnagyobb megtakarítás. A kondenzációs kazánok a legújabb környezetvédelmi előírásoknak minden tekintetben megfelelnek.
 
Megkülönböztetünk úgynevezett átfolyó rendszerű, és tárolós gázkazánokat is.
Ezen felosztásnak a használati melegvíz előállítása során van jelentőssége. 
Az átfolyó rendszerű kazánok jellemzője, hogy az égéstérben elhelyezett csőkígyóban folyó vizet csak akkor melegítik, ha a lakásban valahol melegvízre van szükség (megnyitnak egy melegvíz csapot). Ennek előnye, hogy csak akkor fogyasztanak gázt, amikor az feltétlenül szükséges. Hátránya, hogy a felhasználandó víz mennyiségét, nyomását nagyban befolyásolja a kazán teljesítménye.
A tárolósok gázkazánokba el van helyezve egy használati melegvíz tartály (leggyakrabban 60 l), és az abban található vizet kazánon beállított használati melegvíz hőfokon tartja. Így a melegvízhez való tényleges hozzájutás ideje lecsökken, mivel állandóan rendelkezésre áll a megfelelő hőfokú víz. Ennél a rendszernél egy melegvízcsap megnyitásakor a tartályból kapjuk a vizet, míg a kazán a tartályba befolyó hidegvizet melegíti.
 


A szócikkhez társított címkék:
gázkazán
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink