Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gázmotor egy belsőégetésű motor, ami gáz halmazállapotú tüzelőanyaggal működik.
A kapcsolt energiatermelésre leginkább belsőégetésű motorokat (Otto és Diesel motorok) használnak. Energiatermelésük úgy zajlik, hogy a motorra kapcsolt áramfejlesztő villamos-energiát termel, a töltőlevegő, a motor és a kenőolaj hűtésével elvont hőt valamint a füstgáz hőjét különböző célokra hasznosítják.

Méretük széles skálán váltakozik, 1 kWe teljesítménytől a 15 MWe teljesítményig terjedhet. Az energiatermelés összhatásfoka 60-87% között változik, a villamosenergia-termelés hatásfoka pedig 25-45 % között.


Diesel-motor


Itt a sűrítési ütemben csak levegő nyomódik össze a hengerben. A tüzelőanyag ezután már a sűrített levegőjű égéstérbe kerül, ami az ottani nagy hőmérsékletű levegővel érintkezve azonnal meggyullad. A nagyobb Diesel motorok hatásfoka elérheti az 50%-ot is. Ha a füstgázt kondenzáltatják, ami a tüzelőanyag elégetésével keletkezett, akkor akár a nagy kombinált ciklusú erőművek hatásfokát is elérheti.
Magas hatásfok eléréséhez az égőkamra nyomását magasan kell tartani. Ez a tüzelőanyagra vonatkoztatva viszonylag magas 1000-1500 mg/MJ NOx képződést eredményez. A kibocsátás 95%-ig szabályozható.


Otto-motor


Itt az elektromos szikra gyújtja meg a tüzelőanyag keveréket a hengerben. A tüzelőanyag és a levegő a hengeren kívül keveredik, és ezt követően kerül a hengerbe és még a gyújtás előtt komprimálódik. Hatásfokuk 40-45%.
Az alkalmazás módjának és a hőfogadásnak a függvénye a gázmotorok együttes hő és villamos hatásfoka. A villamosenergia-termelést követően a hő forrása a gázmotoroknál: turbó-töltő közbenső hűtése: 50 °C; kenőolaj 80 °C; melegvíz 90 °C; füstgáz 400 °C.
Csak a füstgáz alkalmas a technológiai gőz előállítására, ezért az elérhető átlagos hatások 65%. Ha szükség van alacsonyabb hőmérsékletű hőre is, akkor az együttes hatásfok elérheti a 85%-ot.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink