Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Georg Simon Ohm német matematikus és fizikus.

 

 

 

(Forrás: Wikipedia)


Erlangenben (Németország) született 1789. március 16-án egy iparoscsaládban. Apja, nagyapja és dédapja is lakatos volt, így ő is vizsgát tett ebben a szakmában.


A gimnázium után a helyi egyetemre ment matematikát, fizikát és filozófiát tanulni, ám a család rossz anyagi helyzete miatt tanulmányait megszakította, és matematikát kezdett tanítani. Később, 1813-ban ledoktorált matematikából, és középiskolában tanított.


Először 1826-ban ismertette az általa felfedezett fizikai törvényszerűséget, ami egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggéseit tárgyalja.
 

1828-32 között a berlini hadiiskolában tanított, közben 1830-ban elkezdett foglalkozni a hangtannal. 1833-ban kinevezték a nürnbergi egyetem igazgatójává, s közben fizikát is tanított az egyetemen.


Ohm kísérletei során alkalmazott pontos méréseivel az ellenállásnak a vezető keresztmetszetétől és anyagától való függését is meghatározta, és tőle ered a fajlagos vezetőképesség fogalma.


A róla elnevezett Ohm-törvény kimondja, hogy az elektromosan vezető anyagok elektromos ellenállással rendelkeznek a bennük áramló töltésekkel szemben. Az egyenárammal átfolyt vezető két pontja között a feszültség és az áramerősség hányadosa állandó.


Ohm tiszteletére az elektromos ellenállás alapmértékegységét ohmnak nevezzük.


A Royal Society 1841-ben Copley-éremmel jutalmazta és kültagjai közé választotta.
 

1854. július 7-én, szélütés következtében hunyt el Münchenben. 


A szócikkhez társított címkék:
feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink