Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gömbvillám egy olyan elektromos jelenség, ami a troposzférában fordul elő az elektromos kisülések következtében. Becslések szerint mindössze népességünk 1%-a találkozott ezzel a jelenséggel.

 

Legtöbbször vihar közben vagy közvetlenül utána jön létre, többségében villámcsapás után. Alakja változatos, de általában gömbszerű, rendszerint földközeli jelenség. Színe eltérő, a fehértől a sárga árnyalatain át a vörösig és kékig is terjedhet, fényereje ugyanakkor gyenge. Mérete lehet néhány centiméterestől, akár néhány méterekig is terjedő.
Mozgásuk eltér a villámokétól, mivel lassúak, néha állnak, gyakran irányt változtatnak, lebeghetnek a földfelszínnel párhuzamosan is.

 

A gömbvillámmal való érintkezés légzési- és szívritmuszavarokat, égési sérüléseket vagy akár halált is okozhat, akárcsak az erős egyenáramnál.
Megszűnésük felrobbanással vagy elhalványulással történik, energiatartalmuk 1000 Joule és 10 MJ között lehet.

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink