Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A villamos energiatermelő erőművektől az elektromos elosztó hálózaton, energiaszolgáltatókon keresztül a fogyasztókhoz (pl háztartások) közvetített váltakozó áram.

 

Feszültsége a világon eltérő, Magyarországon a legtöbb országhoz hasonlóan 230 [Volt]? 50 Hz ipari felhasználásra 400 Volt 50 Hz 3 fázisú, de pl az Amerikai Egyesült Államokban 110 Volt 60 Hz a szabványos hálózati áram. Vannak országok (Pl Brazília), ahol mindkét feszültségszint szabványos. Ettől eltérő szintek kevés kivétellel akadnak, ezen országokban megtalálható a 115, 127, 240 Voltos hálózat is.

A magasabb feszültségszinttel működő hálózatok előnye, hogy mivel azokhoz azonos munkavégzéshez alacsonyabb áramerősség párosul, a hálózati vezetőket vékonyabb, így kevésbé költséges kábelekből, eszközökből kell megépíteni.

 

A hálózatból kivehető áramerősség a szolgáltatók, és az elosztórendszerek által limitálva van, hiszen a túl nagy átfolyó áramerősség a hálózati eszközök, kábelek (stb) meghibásodásához vezetne (Pl a hálózati zárlat végtelen Ampernek felel meg). Ennek megakadályozására korlátozó berendezések ([kismegszakítók]?) kerülnek felszerelésre a fogyasztóknál a szolgáltatási szerződésben meghatározott méretben. Magyarországon ez háztartások, családi házak esetén általában 32 Amper. Amennyiben a háztartás egyidejű áramfelvétele meghaladja ezt az értéket, a kismegszakító megszakítja az áramkört, leválasztva ezzel a fogyasztót a hálózatiról.


A szócikkhez társított címkék:
áramerősség , hálózati áram
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink