Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hangenergiát a hanghullámok (rezgések) hozzák létre, miközben terjednek egy meghatározott médiumban (közegben).

A rezgések nyomás-hullámokat keltenek, amik a közeg bizonyos mértékű sűrűsödését, illetve ritkulását idézik elő.

 

Tehát a hangenergia mechanikus energia, semilyen kémiai változáshoz nincs köze, csak a nyomáshoz, amit a rezgések okoznak.

A hangenergiát nem használják elektromos energia előállítására, vagy bármilyen emberek álltal használt energia előállítására, mivel az energia, amit a hanghullámokból nyerhetünk, meglehetősen kicsi.

 

A hangenergia fluxusa(q), amit egy test rezgései keltenek, a hangnyomás és a hangsebesség szorzatának integrálja, ami az adott felületre hat.

 

A hangenergia fluxusa a hangenergia áramlását jelöli egy A felületen keresztül, egy meghatározott idő intervallumon át, és általában akusztikus intenzitásként emlegetik.

 

A ρ sűrűségű közegben, ahol a hullám terjedési sebessége v, a hang nyomása pedig p, a hang energia fluxusa az A felületen keresztül a következő képlet segítségével számítható ki:

 

J = (p2A / ρ v) cos θ

 

ahol a θ egyenlő azzal a szöggel, amit a hang terjedési iránya zár be, a felületre(A) (felület amelyen át áramlik az energia fluxus) merőleges egyenessel.

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink