Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Alapvetően négy vezeték alkotja a háromfázisú rendszereket. Ezek közül három úgynevezett fázisvezeték, ezek feszültségei a referencia-, vagy nullavezetékhez képest 230 V effektív értékűek, és csak fázisban térnek el egymástól. A fázisvezetők egymáshoz képest 400 V effektív értékű feszültségben különböznek. Ezeket vonali feszültségnek nevezik, és ezek is 120 fokkal térnek el egymástól.
A fázisfeszültség mindig valamelyik fázisvezető és nulla vezeték, a vonali feszültség pedig mindig két fázisvezető között értendő. A fázisvezetékben folyó áramot vonali áramnak nevezzük.
A nulla vezetéket legtöbbször összekötik földeléssel.


Csillagkapcsolás


Az ilyen kapcsolású fogyasztók esetén mindhárom fázisvezető árama a fogyasztó impedanciáin áthaladva a nulla vezetékhez csatlakozik. Az egyes fázisfeszültségekhez hasonlóan a megfelelő áramok is 120 fokkal különböznek fázisokban, ilyenkor a három fázis összege mindig 0. A nulla vezetéken emiatt nem folyik különösebb áram.


Deltakapcsolás


Az ilyen kapcsolású fogyasztók esetén ugyanazon feszültségek mellett ugyanazokból az alkatrészekből egy nagyobb teljesítményű fogyasztó is összeállítható, a fogyasztók impedanciáinak eltérő kapcsolásával. Ilyenkor az egyes impedanciák tulajdonképpen egy-egy fázis közé vannak bekötve, ennek megfelelően az egyes impedanciákon a 400 V nagyságú UVRS, UVST, UVTR vonali feszültségek esnek. Ennek a kapcsolásnak a sajátossága, hogy itt a nulla vezetékre nincs szükség, és emiatt az érintésvédelemre különös gondot kell fordítani.
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink