Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Harsányi János magyar származású, Nobel-díjas amerikai közgazdász, a korlátozott információjú játékelmélet kutatója.

 

 

 

1920. május 29-én született Budapesten. A Fasori Evangélikus Gimnáziumban érettségizett, majd 1942-ben gyógyszerészi oklevelet szerzett. Édesapjának patikája volt Zuglóban, s a család tervei szerint ezt ő vette volna át, ám ez a II. világháború kitörése miatt nem valósult meg. Zsidó származása miatt Harsányi 1944-ben munkaszolgálatos volt. 1945-ben századát Ausztriába deportálták, de ő a pályaudvaron megszökött, s egy jezsuita kolostor pincéjében bujdosott Budapesten. 1946-ban újra tanulni kezdett, ezúttal szociológiát, filozófiát és pszichológiát. 1947-48-ban tanársegédként tevékenykedett a Szociológiai Intézetben, ahol későbbi feleségét, Klauber Annát is megismerte. 1948-ban az államosítás elől Ausztriába, majd 1950-ben Ausztráliába emigrált feleségével együtt. 1954-56 között közgazdaságtant tanított a Brisban-i Egyetemen, majd ösztöndíjjal került a Stanford Egyetemre (Kalifornia, USA). 1958-ban közgazdasági doktorátust szerzett, és ugyanebben az évben feleségével együtt visszatért Ausztráliába, ahol a Canberrai Egyetemen kapott kutatói állást. 1961-ben újra Amerikába mentek, ahol Harsányi a Detroiti Egyetemen kapott állást, aztán 1964-ben a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora lett, innen ment nyugdíjba 1990-ben. Ereje és munkakedve azonban töretlen maradt, könyveket írt (négy könyve és több száz tudományos cikke jelent meg) és folytatta kutatásait.


1994-ben 2 másik tudóssal (John Forbes Nash és Reinhald Selten) megosztva közgazdasági Nobel-díjat kapott "a nem-kooperatív játékok elméletében az egyensúly analízis terén végzett úttörő munkásságáért".


Harsányi munkásságának ismeretében jobban meg lehet érteni a gazdaság működésének bonyolult törvényszerűségeit. Az amerikai elnök gazdasági tanácsadói a Harsányi elméletnek alapos ismerői, és ennek segítségével tanulmányozzák a gazdaságpolitikai problémákat. Az amerikai pénzügyi elemzők szintén alkalmazzák Harsányi elméletét a szövetségi tartalékalapnak, valamint az USA központi bankja várható viselkedésének tanulmányozására.      

 

2000. augusztus 9-én hunyt el Berkeleyben, szívroham végzett vele.
 


A szócikkhez társított címkék:
feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink