Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az elemek – az akkumulátorokhoz hasonlóan – mérgező, a környezetet súlyosan szennyező anyagokat tartalmaznak, pl. higanyt, kadmiumot, ólmot.


Használt elemet soha ne dobjunk háztartási hulladék közé! Ha így teszünk és az elhasznált elem olyan régi a szeméttelepre kerül, ahol még nincs csurgalékvíz-kezelés, az elektrolitok és hnehhézfémek a földbe, talajvízbe juthanak, ami szennyezi a talajt és a talajvizat. Egyetlen ceruzaelem 1500 liter vizet szennyezhet be, ami kb. egy kisebb család egy heti vízfogyasztásának felel meg.
 

Magyarországon évente kb. 1700-2000 tonna elem és kisakkumulátor kerül forgalomba, ennek nagy része egy-két éven belül hulladékká válik, más részük a háztartásokban halmozódik.
 

1998. október 1 óta tilos a használt elemeket és akkumulátorokat a háztartási szemétbe dobni.
 

2005 augusztusától a gyártóknak és a forgalmazóknak kötelességük ingyen visszagyűjteni a használt elemeket, függetlenül a termék típusától, gyártójától.
 

Egyre több helyen, pl. bevásárlóközpontokban, benzinkutakon, iskolákban, hivatalokban lehet látni külön erre a célra kihelyezett gyűjtőkonténereket. Ma már több, mint 30 000 (!) van ezekből országszerte.

 

Egészségünk és környezetünk védelmének érdekében használjuk ezeket a gyűjtőket, lemerült elemeinket soha ne a kukába dobjuk!

 

A közleben levő gyűjtőhelyek pl. itt megtalálhatók: http://www.hasznaltelem.hu/elemhasznaloknak

 

Az összegyűjtött használt elemeket a gyűjtőrendszer üzemeltetők újrahasznosíttatják, ezzel végleg megszünnek, mint lehetséges környezeti veszélyforrás. Fontos tudni, hogy a fogyasztők a termék árában megfizetik ennek költségét, már csak ezért is érdemes használni a gyűjtőhelyeket.
 


A szócikkhez társított címkék:
A legközelebbi elemgyűjtő , használt elem , újrahasznosítás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink