Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Hideki Yukawa

 

(Tokió, 1907. január 23. – Kiotó, 1981. szeptember 8.)

 

Nobel-díjas japán elméleti fizikus. A nukleonok közötti erős kölcsönhatás első elméletének megalkotója

 

Forrás-Wikipédia

 

 


1907-ben született Tokióban. A Kiotói Császári Egyetemen tanult, majd négy évig ott maradt, mint előadó. Ezt követően az elméleti fizika iránt érdeklődött. Feleségétől, Szumikótól két fia született: Harumi és Takaaki. 26 éves korában az Oszaki Egyetem docense lett.

 

Első publikációja 1935-re tehető, amiben a mezonelméletét állította középpontba, ami a protonok és neutronok kölcsönhatását mutatta be. Ez óriási hatással volt a fizikára. Addigra már ismert volt, hogy a magerő töltésfüggetlen, mindig vonzó, csak a nukleunok között hat, rövid hatótávolsűgú és kis távolságra intenzív. Az Univerzum négy alapvető kölcsönhatása közül az erős kölcsönhatás elméletének kidolgozása többek között az ő nevéhez köthető


1940-ben professzor lett a Kiotói Egyetemen és elnyerte a Japán Akadémi Császári Díját is, ’43-ban pedig a japán kampány kulturális érdemrendjét.

1949-ben a Columbiai Egyetemen lett professzor és szintén ebben az évben elnyerte a fizikai Nobel-díjat, amiért „a magerők elméletét kutatva megjósolta a mezonok létezését”.
1953-ban vezetője lett az Elméleti Fizika Jukava Intézetnek, tudományos munkásságának elismeréséül a Párizsi Egyetem tiszteletbeli doktora, a  Royal Society of Edinburg, az Indiai Tudományos Akadémia, a Nemzetközi Filozófiai és Tudoményos Akadémia és a Pontificia Academia Scientiarum tiszteletbeli tagja lett.
1946-tól sok cikket és előadásjegyzetet publikált a Progress of Theoretical Physics szerkesztőjeként, majd 1955-ben csatlakozott tudósok és értelmiségek köréhez, akikkel aláírta a Russell-Einstein manifesztumot, ami egy nemzetközi nukleáris megállapodás volt.


A szócikkhez társított címkék:
Hideki Yukawa , nukleon
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink