Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Mivel a környezetvédelem iránti igény napról napra növekszik, az Európa Bizottság (EC) szabályozást dolgozott ki, mely szerint az alább felsorolt elektromos háztartási cikkekre tájékoztató címke, úgynevezett energiacímke helyezendő, amely a háztartási gépek energiafogyasztásáról ad tájékoztatást.

 

  • Mosógépek, szárítógépek, kombinált mosó-szárítógépek
  • Mosogatógépek
  • Hűtők, fagyasztók, kombinált hűtő-fagyasztógépek
  • Légkondicionálók
  • Villamos sütők
  • Fényforrások
     

Magyarországon a kereskedelmi forgalomba kerülő fentebb felsorolt elektromos háztartási gépekre- az Európai Unióhoz hasonlóan - 1999. illetve 2000. óta kötelező elhelyezni az energiacímkét.

 

 


Az Európai Unióban az „A” energiaosztályú készülékek piaci részesedésének gyors növekedése miatt az „A” osztályon belül megjelent az „A+” és az „A++” megjelölés, melyek között az „A++” az elérhető leghatékonyabb energiafelhasználású terméket jelöli. Ezek átmeneti jelölések arra az időszakra, amíg meg nem történik az energiafogyasztás címkézési rendszerének teljes felülvizsgálata.

A következő táblázat a különböző energiaosztályba tartozó gépek többletfogyasztását foglalja össze:


Többletfogyasztás az A energiaosztályhoz képest

 


 

Az energiaosztályok jelentősége az energiatakarékosság előtérbe kerülésével egyre nagyobbá válik. Az energiatakarékosság megértéséhez tudnunk kell, hogy mit értünk fogyasztás és teljesítmény alatt.
A legegyszerűbb példa szerint: ha egy 1000 W teljesítményű gépet 3 órán keresztül üzemeltetünk, akkor a fogyasztása: 3 óra x 1000 W, azaz 3 h x 1 kW = 3 kWh. Körülbelül 1 kWh energiát fogyaszt a tűzhely egy négyszemélyes ebéd elkészítésénél, vagy 9 liter tea, illetve kávé főzésekor. Ugyanennyi energia szükséges 1 nap alatt egy közepes méretű hűtőgépnek, 3-4 kg ruha mosásakor az automata mosógépnek, illetve 10 órányi tévénézéshez. Egy hagyományos 100 W-os izzó pedig 10 óra alatt használ el ennyi energiát.

Az energiafelhasználás gazdaságosságát mutató információ alapján a vásárló könnyen megértheti az adott termék környezetbarát voltát.


A szócikkhez társított címkék:
háztartás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink