Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. 

A Föld belseje felé haladva 30 Celsius fokkal emelkedik a hőmérséklet kilométerenként. A geotermikus energia folytonos és korlátlan energiaforrás. Kitermelése viszonylag gazdaságos, a környezetet, a levegőt pedig nem szennyezi.
 Termálvíz formájában korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.
Eredete:
A geotermikus kifejezés görög eredetű. Jelentése: földi hő. 
Már a római időben is használtak geotermikus forrásokat. Először termálvizet használtak gyógyászat, pihenés és háztartási célokra.  A brit római fővárosok csőhálózat segítségével hasznosították a hévízforrásokat. A rómaiak szem és bőrbetegség kezelésére, Pompeiben pedig épületek fűtésére használták. További felhasználása a főzésben, fürdésben, mosásban, gyógyításban bontakozott ki.
19. században technikailag lehetőség nyílt arra, hogy felfedezzék és feltárják a felszín alatt rejlő termikus erőforrásokat. Toscanában a geotermikus energiát a bór és az ammónium vegyületek feldolgozására alkalmazták. Legfontosabb bórforrás volt a geotermikus folyadék.
1904-ben Piero Ginori Conti herceg által indult el az elektromos energia termelése. 1913-ban már 250kW energiát állítottak elő a larderelloi erőműben. Az erőmű jelenlegi teljesítménye meghaladja a 400 MW-ot, amit 880 MW-ra szeretnének növelni a jövőben.
1950-es évek elején Új-Zélandon, a Wairakei térséget fejlesztették, majd 1960-ban az észak-kaliforniai Gejzír-mező területén indult meg a termelés. Napjainkban a terület teljesítménye 2800 MW.
1960-as évektől Franciaországban több, mint 200.000 lakás fűtését oldották meg termálvíz felhasználásával. 
A legfőbb geotermikus energiát hasznosító nemzetek a Csendes-óceáni lemezszegély mentén helyezkednek el. Japán, a Fülöp-szigetek és Mexikó technikai fejlesztésen dolgoznak.
Területek, melyeken felhasználják a geotermikus energiát:
- mezőgazdaságban
- üvegházak fűtésére
- lakások fűtésére
- villamosenergia termelésre
A távfűtés és a mezőgazdaság területein a geotermikus hő felhasználásában Japán, Kína, Magyarország és Izland, valamint a volt Szovjetunió utódállamai járnak élen.
Kitermelés:  
A termálkútból feltörő vizet gáztalanítják, ülepítik és sótartalmát részben eltávolítják, majd a felhasználás helyére szivattyúzzák, a lehűlt vizet pedig valamilyen vízáramba, vízgyűjtőbe vezetik. Amennyiben nincs vízutánpótlás - a rétegenergia csökkenése következtében idővel kevesebb vizet adnak.
A csökkenő víznyomást kompresszorral, búvárszivattyúval lehet növelni, de nem gazdaságos ez az eljárás. A legjobb megoldást a kitermelt és már lehűlt víz visszasajtolása jelenti, mely mérsékli a mély rétegekben található vízszint csökkenését.
 


A szócikkhez társított címkék:
geotermikus energia , hőenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink