Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Már az étel elkészülte előtt lezárhatjuk a tűzhelyet, a fazék megtartja annyira a hőt, hogy az utolsó percekben elég legyen az energia az étel készre főzéséhez.  Ehhez legjobb a vastag falú edény. 

 
Főzés közben a fedő használatával nagyon sok elillanó energiát foghatunk meg. Használjunk azonos átmérőjű edényt a gázrózsa lángjával.
 
Ha lehet, ne használjunk mikrót. Amennyiben nagyon muszáj, akkor minél nagyobb teljesítményűt válasszunk, hiszen a melegítési idő (így az áramfogyasztás és az érte fizetendő áram ára is) fordított arányosságban áll a teljesítménnyel.
 
A fagyasztott élelmiszert ne a mikróban olvasszuk ki, hanem idejében vegyük ki a jégről és rakjuk át a hűtőszekrénybe.
 
A mosogatógép szárító funkcióját iktassuk ki, hiszen ekkor fogyasztanak a legtöbbet. Közvetlenül a program lefutása után nyissuk ki az ajtót, a forró gőzben leszáradnak maguktól az edények.
 
A mosógépet ne indítsuk be addig, amíg nincs tele.
 
40˚C-on mossunk. Ennél magasabb hőmérsékleten csak az extrém módon szennyezett ruháinkat tisztítsuk.
 
Akkor kezdjünk bele a vasalásba, ha már teljesen szárazak a ruhák. A vizes felület lehűti a vasalót, aminek a fűtése nagy energiával jár.
 
A hűtőberendezések elhelyezése előtt végezzünk el ellenőrző méréseket, hogy az adott helyen nem fogyaszt- e az átlagosnál többet. Amennyiben igen, az azt jelenti, hogy túl meleg helyre lett beállítva a készülék, vagy nem szellőzik kellőképpen, tehát el kell vinni onnan.
 
A hűtőberendezések falán kialakult dér- és jégréteget rendszeresen el kell távolítani onnan, hiszen a szigetelő hatása miatt többletenergiát használ fel a hűtéshez.
Ezekkel a lépésekkel sokat spórolhatunk meg (tekintettel a folyamatosan emelkedő áram- és gáz árára) és a környezetünket is védhetjük.

 


A szócikkhez társított címkék:
energiatakarékosság , háztartás , lakás , otthon
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink