Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az alapfűtés gazdaságos megoldására az elektromos fűtési módok közül a hőtárolós villanykályha a legalkalmasabb. Ez főként a nappal rendszeresen igénybe vett helyiségek állandó, megbízható fűtésének kivitelezésére használható.

 

Felépítése, működése

 

A kályhák magját nagy hőtároló-képességű anyagból készült, különleges alakú téglák alkotják. A hőtároló mag felveszi és tárolja az éjszakai (külön mért és vezérelt) tarifával vételezett elektromos áramra kapcsolt fűtőbetétek által megtermelt hőenergiát, amit a termosztát által vezérelt ventilátor a tömbök között átáramoltatott és felmelegített levegő formájában juttat a fűtendő helyiség légterébe.

A ventilátor működését a hőmérséklet-szabályozó automatikusan vezérli. A kifúvó nyílás a kályha alsó részén, a mag alatt helyezkedik el. Az ezen kiáramló levegő sebessége nem felétlenül egyenletes, de ez nem befolyásolja a fűtés hatékonyságát. A tárolómag hőmérsékletét a töltésszabályozó és a biztonsági szabályozó érzékeli és szabályozza. A töltésszabályozó irányítja azt, hogy éjszaka, a felfűtési szakaszban a kályha csak annyi energiát vegyen fel a hálózatból, amit előző nap fűtésre felhasznált. A töltésszabályozó gomb állításával lehetőség van arra, hogy a külső hőmérséklet függvényében a hőtároló magot kisebb, vagy nagyobb mértékben töltsük fel. Már kapható külön tartozékként is elektronikus töltésszabályozó, amelyek beépített időjárás-érzékelővel is rendelkeznek, tehát az éjszakai feltöltés mértékét automatikusan igazítják a külső hőmérséklethez.

 

A biztonsági szabályozó a töltésszabályozó hibája esetén kezd el működi, így megakadályozva a túlfűtést, ezáltal pedig egy esetleges tűzesetet. A biztonsági szabályozó akkor is működik, ha a kályha már a kihűlése után kikapcsolt állapotban van, jelezve a felhasználónak az üzemi szabályozó hibáját.

 

A villamos hálózatra kapcsolás

 

Általában jóval nagyobb teljesítményűek a háztartásban használt többi berendezéshez képest a hőtárolós villanykályhák, ezért aki vásárol, érdemes előtte tájékoztatást kérni a helyi áramszolgáltatónál a bekapcsolás feltételeiről.

 

Egyfázisú-, illetve háromfázisú hálózatról is üzemeltethetők, azonban a túl nagy mértékű aszimmetrikus terhelés elkerülése érdekében 5 kW felett háromfázisú betáplálást szoktak alkalmazni.

A fűtési teljesítmény felvétele éjszakai, vezérelt tarifával történik. Az áramszolgáltató a hőtárolós villanykályhák energiafogyasztásának mérésére külön egyfázisú, vagy háromfázisú fogyasztásmérőt, a csúcskizárt időszakban történő vételezéshez pedig egy hangfrekvenciás vevőt és az ez által vezérelt mágneskapcsolót szerel fel a fogyasztónál.

 

Minden hőtárolós kályhához két csatlakozást kell telepíteni. Egyiket a felfűtéshez a külön mért, vezérelt áramkörről, a másikat a nappali hálózatról, a hőleadást biztosító ventillátorok és a helyiség hőmérséklet-szabályozó meghajtásához. 

 

Előnyei

  • egyszerű telepítés, kis karbantartási igény,
  • biztonságos: nincs robbanás-, vagy tűzveszély, nincs megérinthető forró felület,
  • higiénikus: nincs égéstermék, nincs szükség füstgázelvezetésre, nem kell tüzelőanyagot tárolni,
  • automatikus üzeműek, nem igényelnek állandó felügyeletet, komolyabb szabályozó egységgel csak a beszerelésnél, egyszer kell beállítani.

Gazdaságosság

 

Hatásfokuk 100 %, és kedvezményes éjszakai tarifával vételeznek. Napjaink energia áremelései nagy terhet róttak a háztartásokra. A hőtárolós villanykályhával részben függetlenedni lehet az emelkedő olaj és gázáraktól, így a fogyasztó számára érzékelhető árcsökkenés lesz.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
hőtárolás , villanykályha
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink