Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Akkor jön létre hőveszteség, amikor két eltérő hőmérsékletű közeg hőt cserél. Ez előfordulhat például egy lakás jól fűtött légtere, illetve a külső levegő között. A két eltérő hőmérsékletű közeget elválasztó anyag – a hőszigetelő képessége miatt – az átáramló hő mennyiségét befolyásolja. Minél jobb hőszigetelő képességekkel rendelkezik, annál kevesebb lesz a magasabb hőmérsékletű közeg felől az alacsonyabb felé eltávozó energia, tehát annál kisebb lesz a hőveszteség. 

 

Mértékegysége: W/K.
 
Megmutatja, hogy mennyi hőenergia távozik a szigetelő közeg egy négyzetméterén, ha a külső és belső oldal hőmérséklete között 1 °C a különbség. 
 
A hőveszteség mértéke egyenesen arányos a szigetelőfelület méretével, és a külső és belső hőmérséklet közötti különbséggel. 
 
Az építőiparban nagy jelentősége van a hőveszteségnek. Minél kisebb, annál jobb természetesen. A modern építészeti technológiák egyik legfontosabb szempontja az energiatakarékosság. Nagyon fontos a megfelelő hőszigetelés, a minél takarékosabb épületeknél. A hőenergiát meg kell próbálni minél kevesebb veszteséggel benn tartani, ezt a hőveszteséget pedig minél jobb szigeteléssel tudjuk csökkenteni. 
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink