Már 641 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Hővezető képesség
Verzió: 1  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2011-06-27 18:01:09
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

 Hővezetési tényező (λ) az anyag lényeges belső tulajdonságára, a hővezető képességére vonatkozik. 

Hőátadás során bizonyos sebességgel hő halad át az anyagon. A haladási sebesség magától az anyag atom összetételétől függ: bizonyos anyagon gyorsan keresztülmegy a hő, más anyag esetén a hő mozgás nagyon lassan megy végbe.

A hő nagyon gyorsan terjed pl. fém kanál esetében, viszont nagyon lassan terjed egy hőszigetelt házban.

Ha két különböző hőmérsékletű tárgy kapcsolatba kerül egymással, a hőenergia cseréje zajlik. Ez a csere, az úgynevezett hővezetés, hatására a melegebb tárgy kihűl, és a hűvösebb tárgy felmelegedik.

Az anyag hővezető képessége a benne levő részecskék sebességét méri. Amikor különböző hőmérsékletű anyagok kerülnek egymással kapcsolatban, a gyorsabban mozgó részecskék ütköznek a lassabban mozgó részecskékkel, és az energia kiegyenlítődik. A gyorsabban mozgó részecskék energiát adnak le, és ezért lelassulnak, a lassabban mozgó részecskék felveszik az energiát, és így gyorsabbak lesznek. Ez a hőátadás addig folytatódik, míg minden anyag részecskéje azonos sebességgel nem mozog. Ez az egyensúlyi hőmérséklet a két anyag átlaghőmérséklete körül van.

A termikus áram egyenesen arányos a hővezetési tényezővel. Különböző anyagok különböző hővezetési tényezővel rendelkeznek. Magas együttható azt jelenti, hogy a hő gyorsan mozog, alacsony együttható esetén pedig lassan.

 

Hővezetési tényező, jele: λ (lambda) amely az anyag minőségétől függ. Azt mutatja, hogy 1 m2-nyi felületen (A), két egymással párhozamos, egymástól 1 m távolságban levő (L) anyagon másodpercenként mekkora hő (Q) vezetődik át, 1 K (1 oC) hőmérsékletkülönbség (ΔT) hatására.

Egyenlet formában ez a következőképpen néz ki:


Hővezetés
= × távolság / (terület x hőmérsékleti gradiens)

λ = Q × L / (A × ΔT)

 

Pár gyakori anyag hozzávetőleges hővezető értékét tartalmazza az alábbi táblázat.

Fémek 20 °C

Hővezetési tényező \tfrac{W}{mK}

Acél (<0,4%C)

45….55

Alumínium

237

Arany

316

Bronz

62

Cink

121

Ezüst

427

Króm

91

Magnézium

156

Mangán

21

Nátrium

133

Nikkel

91

Ólom

35

Ón, fehér

67

Öntöttvas

42...50

Platina

71

Réz

399

Titán

22

Vas

81

Volfrám

173

 

 

 


Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági és pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár pókerenciklopédia