Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Az épületek egészséges életterének legfontosabb tényezője a hőmérséklet-páratartalom mikroklíma. 50-50 %-os relatív páratartalom ajánlott egészségügyileg, ez megakadályozza a légutak kiszáradását, azonban penészképződéshez vezet, főleg a hűvös, nem szellőztetett helyiségek sarkaiban, küszöbök közelében és a mennyezeten. Ennek pedig az a következménye, hogy a lakosság fogékonyabb lesz a betegségekre, gyakori rosszullétek, allergia és légcsőgyulladás léphet fel. Napjainkban a túl jól szigetelt ablakrések következtében ez a probléma nagyon megnövekedett. A magasabb relatív páratartalom (60 % felett) következtében jelentősen megnövekszik a mikroorganizmusok száma, és ezek nem pusztulnak el. Az alacsonyabb páratartalomnál 30-40 % viszont a túlélő mikroorganizmusok száma jelentősen lecsökken. Csökkenő páratartalomnál jelentősen kisebb az atkák előfordulása a textíliákban, és emiatt az asztmás megbetegedések száma is csökken.  

 

Az energiaköltések csökkentése érdekében az épületeket ma már tömören építik, ami azt jelenti, hogy a teljesen tömör, fokozott légzárású ablakok, ajtók, födém és falak takarékoskodnak a hővel és gondoskodnak a megfelelő zajvédelemről is.
 
Emiatt alakult ki tehát a már fenn említett magas páratartalom, viszont ez egészségügyi problémákhoz vezethet. Az szellőztető rendszerek azonban biztosíthatják, hogy a ház helyiségének a levegője mindig friss legyen, anélkül, hogy folyamatosan az ablakon kéne szellőztetnünk. 
 
A hővisszanyeréses szellőztető berendezések folyamatosan frissítik a helyiségek levegőjét, és hőcserélés révén javítják az összenergia-mérleget. Fontos az is, hogy a tömören lezárt épületben ellenőrzött, egészséges klímát biztosít. 
Tehát a szellőztető rendszer biztosítja a családi házak, valamint a többemeletes lakótömbi házak kiegyenlített szellőztetését a keletkező hulladékhő visszanyerésével egyetemben, továbbá lehetőség nyílik a bevezetett friss levegő előmelegítésére a téli, illetve előhűtésére a nyári időszakban. Mindez a rendelkezésre álló belső és külső energia-visszanyerési lehetőségek maximális kihasználásával. A rendszer biztosítja a friss, szűrt levegő bevezetését minden lakótérbe, konyhába, valamint biztosítja az elhasznált levegő elszívását a szociális helyiségekből, a mosdóból, a fürdőszobából és a konyhából. 
 
Az alacsony energiaigényű házak esetében a szellőztető rendszer kiegészíti a hagyományos fűtőrendszert (központi fűtés, padlófűtés stb.). 
A passzív házak esetében, amelyek nem rendelkeznek hagyományos fűtési rendszerrel, elegendő a bevezetett levegő utánfűtése hőcserélőn keresztül, esetleg kandallóbetét vagy más hőforrások alkalmazásával. 


A szócikkhez társított címkék:
hővisszanyerés , szellőztetés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink