Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A hővisszanyerés a befújt hideg levegőnek, az elszívott meleg levegővel történő előmelegítése. A meleg levegő elszívása nem a nyitott ablakon át történik, hanem hőjének java részét átadja a befújt friss levegőnek egy hővisszanyerőben, mielőtt az kifúvásra készül.

 

A hővisszanyerés hatásfoka = a hulladékhő hasznosítása a hideg friss levegő előmelegítésére. A hővisszanyerés hatásfoka 0 és 100% közötti.
 
Nulla hatásfokú az ablaknyitás hatásfoka – a meleg levegő az ablakon át távozik minden további felhasználás nélkül, míg hideg friss levegőt fújunk be a szobába, lehűtve azt. 
 
100% hatásfokú – ami technikailag megvalósíthatatlan –, ha a befújt levegő az elszívott levegő hőmérsékletére lenne melegíthető. A szoba hőveszteség nélkül szellőztethető lenne.  
 
Alkalmazása
 
Legtöbbször közvetlenül a szellőztető egységekben helyezik el a hővisszanyerőket. Így biztosítható az egészségügyileg szükséges mértékű, hővisszanyeréssel ellátott szellőztetés minden épülettípusban, mind lakásoknál és családi házaknál, mind kereskedelmi egységeknél vagy úszómedencéknél, ipari létesítményeknél. 
Napjainkban az energiaárak folyamatos növekedése miatt a hővisszanyerés egyre inkább elterjedt a lakosság körében. Használhatók ezek a berendezések légkondicionált épületek esetében is, ugyanis a beszívott meleg levegőt a légkondicionált elszívott levegő hűti le. 
  
 


A szócikkhez társított címkék:
hővisszanyerés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink