Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Napjainkban a hulladéktermelés óriási méreteket öltött. A városok nem tudnak mit kezdeni a hatalmas méretű hulladéktermeléssel, ami mérgezi a környezetet. A helyzet attól még súlyosabbá válik, hogy megjelentek az egészségre ártalmas veszélyes hulladékok.

A probléma megoldásának két iránya lehetséges. Az egyik az, hogy minimalizálni kell a keletkező hulladék mennyiségét, egyrészt a korszerű technológiák alkalmazásával, másrészt pedig a fogyasztói szokások átalakításával. A másik fő irány a hulladék nyersanyagként történő felhasználása lehet, tehát az újrahasznosítás, amelynek célja egyrészt a hulladékká váló anyagok nyersanyaggá alakítása, másrészt pedig az, hogy másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítsanak elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.
Az angol "recycling" szóból ered a kifejezés, ami jobban kifejezi, hogy az anyagok környezettudatos körforgásáról van szó.
 
Papír
 
A papír gyártása az egyik legszennyezőbb folyamat, mivel az előállításához rengeteg víz, energia és vegyszer szükséges. Minél fehérebb egy papír, annál szennyezőbb a gyártása a klóros fehérítés miatt. Több mint 2000 vegyületet használ az ipar a papír gyártásához, a nyomda pedig még további ezret. A környezetbarát papír egyszerű pépesítéssel készül a begyűjtött papírhulladékból. Mivel a gyártás folyamán a víz 90%-a körfolyamatban mozog, így kevés szennyvíz termelődik. A vízben maradt oldhatatlan festékmaradványok színe jellegzetesen szürkés, viszont jegyzetelésre, csomagolásra, WC-papírnak, zsebkendőnek, szalvétának vagy akár papírszatyornak stb. tökéletesen megfelel.
 
Üveghulladék
 
Mivel az üveg nem bomlik le a természetben, ezért csak akkor környezetbarát, ha visszaforgatjuk a gyártási folyamatba. Egy átlagos üveg 45-60 alkalommal újratölthető, és még tisztítással, selejtezéssel együtt is 80 %-os az energia-megtakarítás. Újraolvasztással is 20-30 % takarítható meg.
 
Fémhulladék
 
Az alumínium gyártásakor minden tonna timföld előállításakor legalább egy tonna vörösiszap is keletkezik, ami a hazai veszélyes hulladékok 56%-át teszi ki!
 
Műanyag
 
A műanyagok tele vannak veszélyes segédanyagokkal, amelyek a lassú bomláskor felszabadulnak. Az elmúlt élvekben rohamosan nőtt az egy főre jutó műanyagfelhasználás, viszont a legtöbb műanyag évszázadokig fog állni a lerakókban változatlanul.
 
Az Európai Unió nagy hangsúlyt fektet a hulladékok újrahasznosítására. 2012-re meg kell állítani, 2020-tól pedig csökkenteni kell a hulladékmennyiség növekedését. Az európai képviselők elfogadtak egy keretdirektívát, amely meghatározza a feldolgozási műveletek sorrendjét: újbóli felhasználás, újraértékesítés, más értékesítési eljárások és végül biztonságos, környezetkímélő megsemmisítés.
Magyarországon még kezdeti stádiumban van a hulladékok újrahasznosítása, azonban a fogyasztók tudatformálása, szemléletváltása a legnehezebb feladat.

 


A szócikkhez társított címkék:
hulladék , újrahasznosítás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink