Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Energiatámogatások listája Magyarországon:

 • [gázszolgáltatás]?
 • [távhőszolgáltatás]?
 • hőszolgáltatás
  A lakosság energiafelhasználásának szociális támogatásáról szóló 289/2007. (X.31.) számú Kormányrendelet alapján energiatámogatás igényelhető. A támogatásra való jogosultságot a Magyar Államkincstár (MÁK) vizsgálja a hozzá benyújtott kérelmek alapján és határozatban rögzíti a támogatás mértékét. Ehhez a fenti rendelet 1. számú mellékletében szereplő igénylőlapot kitöltve a Magyar Államkincstár területileg illetékes igazgatóságához kell beküldeni.


[Energiatámogatás]?ra a háztartások (egy lakcímen élő személyek) akkor jogosultak, ha azok egy fogyasztási egységre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjkérelem benyújtása időpontjában érvényes legkisebb összegének három és félszeresét. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

 

A háztartás tagjainak arányszámát a következő módon kell kiszámítani:

 • Első nagykorú tagjának arányszáma 1,0, (igénylő)
 • Második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,
 • Háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,
 • Háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma fejenként 0,8,
 • Háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

Arányszámnövelő tényezők:

 • A háztartás valamelyik tagja fogyatékosság, tartós betegség miatt növelt összegű családi pótlékban, fogyatékossági támogatásban részesül, vagy valamelyik gyermekre tekintettel magasabb összegű családi pótlékot kap, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-vel növekszik.
 • A gyermekét egyedül nevelő szülő fogyasztási egysége 0,2-vel növekszik.

Az egy fogyasztási egységre jutó jövedelmet úgy kell kiszámítani, hogy a háztartás tagjainak fogyasztási arányszámának összegével el kell osztani a háztartás összes jövedelmét.

 


Egy fogyasztási egységre jutó
havi jövedelem

 

Gázszolgáltatás
(Ft/MJ)

 

 

Távhőszolgáltatás
(Ft/GJ)

 

Nem haladja meg az 53 660 Ft-ot


 

0,771

 

1680

 

53 661 és 67 075 Ft között van

 

 

 

0,556

 

1380

 

67 076 és 80 490 Ft között van

 

 

 

0,238

 

1068

 

80 491 és 93 905 Ft között van

 


 

0,018

 

768


 

Természetesen az itt feltüntetett összegek az árak és a nyugdíminimum változásai alapján, évente kerülnek kiszámításra.

 

A támogatás a szolgáltató által kibocsátott számlában a háztartás által felhasznált hőmennyiség után kerül jóváírásra, gázfogyasztásnál a jogosultsági időszak 2010.01.01-től 2010.04.30-ig terjedő részidőszakában legfeljebb 40800 MJ-ig (kb. 1190 m3-ig, átlagos fűtőérték figyelembevételével számolva), nagycsaládos háztartás esetén 81600 MJ (kb. 2385 m3-ig, átlagos fűtőérték figyelembevételével számolva).

 

Forrás: magyarorszag.hu
 


A szócikkhez társított címkék:
háztartás , lakosság
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink