Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A németországi Hannover-ben született Sir Frederick William Herschel fedezte fel 1800-ban. 
Az emberi szem egy érzékelő eszköz, amely a látható fényhullámokat észleli. A látható fények át tudnak hatolni az atmoszférán, és a Földön is észlelhetők. Az infravörös sugárzás nem látható, ez egy elektromágneses sugárzás, amit 780 nm és 1 mm között mérünk. Az infravörös sugárzásnak kisebb a hullámhossza, mint a mikrohullámnak, rádióhullámoknak, és nagyobb, mint a látható fénynek. 
 
Ez az elektromágneses spektrum gamma-, röntgen-, ultraibolya-, látható, infravörös sugárzást, mikrohullámokat és rádióhullámokat tartalmaz. Ezek között a hullámhosszukban és a frekvenciájukban van különbség. A gamma sugaraktól a rádióhullámok felé haladva a hullámhossz növekszik, a frekvencia pedig csökken. Ezek a sugárzási formák a fény vákuumbeli sebességével terjednek. 
 
Az elektromágneses spektrum látható és mikrohullámú része között fekszik az elektromágneses sugárzás. Emiatt az infravörös sugárzás hullámhossza nagyobb, mint a látható fényé, és rövidebb, mint a mikrohullámoké. A frekvenciája pedig alacsonyabb a látható fénynél, és magasabb a mikrohullámokénál. 
 
Elsődleges forrása az infravörös sugárzásnak a hősugárzás. Bármilyen objektum, amelynek hőmérséklete abszolút nulla fok fölött van, az infravörös sugárzást bocsát ki magából. Azok a tárgyak is bocsátanak ki infravörös sugárzást, amelyek köztudottan hidegek, de minél melegebb egy tárgy, annál többet bocsát ki magából.    
 
Rendszerint három spektrumtartományba sorolják az infravörös sugárzást:
  • Közeli infravörös sugárzás: 0,7 és 1,1 mikron hullámhossz közötti tartomány. Ezeket az optikai kommunikációban használják, mert csak enyhén gyengül üvegen keresztül haladva. Erős a képi intenzitás ebben a tartományban, amit az éjjellátó szemüvegeknél hasznosítanak. 
  • Közepes infravörös sugárzás: 3 és 8 mikron hullámhossz közötti tartomány. Az infravörös önirányítású rakétáknál alkalmazzák. Egy infraérzékelőt tesznek a rakéta fejére, és ez érzékeli az infravörös sugárzást. Ez tapasztalható például a sugárhajtóművek lángja mentén.
  • Távoli infravörös sugárzás: 8 és 15 mikron hullámhossz közötti tartomány.
Felhasználása
 
Hőmérséklet mérésében; kis távolságú kommunikációban; infravörös spektroszkópiában; csillagászatban; infravörös fényképezésben. A haditechnika is használja, főként pozícióbemérésre, -felmérésre és nyomonkövetésre.

 


A szócikkhez társított címkék:
infravörös , sugár , sugárzás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink