Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


John Dalton


John Dalton angol fizikus és kémikus, az atomelmélet védelmezője.

 

 

1766. szeptember 6-án látta meg a napvilágot Eaglesfieldben. Kvéker családba született. Tizenöt éves korában bátyja mellé szegődött, hogy segítsen egy kvéker iskola működtetésében, Kendalban. Szeretett volna jogot vagy orvostudományt tanulni, azonban családja nem támogatta ebben, ezért Kendalban maradt. 1793 tavaszáig tartózkodott itt, ekkor pedig Manchesterbe költözött.


Daltont kinevezték a matematika és a természetfilozófia tanárának a manchesteri dissenter akadémián. 1800-ig dolgozott itt, amikor is az iskola rosszabbodó pénzügyi helyzete miatt magánórák tartásából kezdett élni.


Fiatal korától érdekelték a matematika és meteorológia problémái, emiatt 1787-ben meteorológiai naplót indított. Az első publikációja 1793-ban jelent meg Meteorológiai megfigyelések és esszék címmel, amelyben már benne voltak a későbbi felfedezéseinek a magvai is. 1801-ben jelent meg második munkája, ami "Az angol nyelvtan elemei" címet viselte.  


Hatéves korában derült ki róla, hogy színtévesztő, emiatt jelentős kutatásokat végzett a színvakság és a színtévesztés területén. A vörös és a zöld színek összetévesztését ma is daltonizmusnak hívják az orvosi szaknyelvben.
 

Felismerte az atom jelentőségét is, Démokritosz után 2200 évvel. Róla nevezték el az atomi tömegegységet Daltonnak és a tökéletes gázok elegyeiben a parciális nyomásra vonatkozó Dalton-törvényt.


1844. június 27-én hunyt el Manchesterben.


A szócikkhez társított címkék:
atomelmélet , dalton , matematika , parciális nyomás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink