Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


(Heilbronn, Württemberg, 1814. nov. 25. – Heilbronn, 1878. márc. 20.)

Német hajóorvos, a hő és a mechanikai munka közötti kapcsolat felismerője.Forrás: Emilio Segré Visual Archives

 

1814-ben született Württembergben egy gyógyszerész fiaként. Már fiatalon is sokat kísérletezett fizikai és kémiai dolgokkal, 10 éves korában megpróbált megépíteni egy örökmozgót, sikertelenül.

Hajóorvosként megfigyelte, hogy az emberek vénás vére a trópusokon élénkebb színű, amiből arra következtetett, hogy magasabb környezeti hőmérsékleteken kevesebb oxigént használ szervezetünk a testhőmérséklet fenntartásához és a munkavégzéshez.
Ez szolgált alapjául annak az ötletének, hogy a mechanikai munka és a hő kapcsolatban állnak egymással.

A gázok kétféle fajhőjének eltéréséből számította ki 1842-ben a mechanikai munka hőegyenértékét, majd 1845-ben kimondta az energiamegmaradás törvényének megfogalmazását (ez az elv végül Joule és Helmoltz eredményeiből kiindulva állt össze). Sok küzdelem árán ismerte csak el a tudományos közvélemény ezt a tételt, Mayer sokáig hasztalanul küzdött az elismerésért.

1850-ben öngyilkosságot kísérelt meg, ami idegbetegségének volt betudható. 1862-ben Tyndall egy Royal Institutionban tartott előadáson kijelentette, hogy az első helyet az energiamegmaradás tételének megalkotásában Robert Mayert illeti meg.

 


A szócikkhez társított címkék:
, Julius Rober Mayer , mechanikai munka
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink