Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szó a görög „katalüszisz” (feloldás) szóból ered, latin végződéssel. Folyamata során akár nagyságrendekkel is képes felgyorsítani egy kémiai reakciót, és mindezt úgy teszi, hogy ő maga nem használódik el. A reakciósebességet növelik a katalizátorok. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy a reakciók a jelenlétükben egy alacsonyabb aktiválási energiájú részfolyamatosan keresztül játszódik le. Gyakran kis mennyiségű katalizátor is elég ahhoz, hogy nagy mennyiségű anyag átalakulását meggyorsítsa. Homogén katalízisnek nevezzük a katalízist, ha a reagáló anyagok és a katalizátor közös fázisban vannak, és heterogén katalízisnek nevezzük a katalízist, ha különböző fázisban vannak. A katalizátor nem változik meg a katalízis során maradandóan.


Katalizátor lehet: elemek, szervetlen-, szerves vegyületek. Gyakran többféle reakciót is katalizálnak az egyszerűbb kémiai felépítésű vegyületek (elemek, szervetlen vegyületek). Rendszerint csak egyféle folyamatot katalizálnak az enzimek, amik biokatalizátorok. Azokat az anyagokat, amik fokozzák a katalizátorok hatását promotoroknak vagy aktivátoroknak nevezünk, amik pedig gátolják a hatásukat, azokat inhibitoroknak.


A katalizátornak az a feladata, hogy csökkentse a megfelelően beállított robbanómotor kipufogógázának károsanyag-tartalmát. Ez a folyamat úgy zajlik le, hogy a működése során fellépő magas hőmérsékleten a benne található nemesfémek a káros anyagok egy részét oxidálják, vagy ártalmatlan anyagokká alakítják át. A katalizátor hatásfoka lecsökken, sőt meg is hibásodhat, ha a motor beállítása nem a gyári adatoknak megfelelően történik.


A katalizátor-mag extrudált kerámia méhsejt szerkezetére viszik fel a gyártáskor a nemesfémeket. A kerámia-mag áramlási csatornák százait tartalmazza, ezek biztosítják, hogy az átáramló kipufogógázok a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek a katalitikus reakciót létrehozó nemesfémekkel. Csak közvetlen érintkezés útján tud a reakció létrejönni. Jelentősen lecsökken a katalizátor hatása, ha a katalizátor magja szénnel, olajjal, vagy ólommal eltömődik.
Három fő fajtája van a gépjármű katalizátoroknak: két gázkomponensre ható, három gázkomponensre ható, illetve az utóbbi levegőbefúvásos változata. Ezek csökkentik a kipufogógáz károsanyag-tartalmát különböző módszerekkel, más-más kémiai reakciók útján.


Az első katalizátorokban szemcsés magot alkalmaztak, ma azonban már modernizálták a folyamatot, és a legtöbb katalizátorban szabad átfolyású kerámia méhsejt szerkezetű magot találunk.
Az, hogy milyen katalizátor van egy gépkocsiban függ az évjárattól, a motor űrtartalmától és a gépjármű súlyától. Egyes járműveken többfajta katalizátort, vagy előkatalizátort is találunk.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink