Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kondenzációs kazánok az 1980-as évek elején kerültek be a köztudatba és kezdték meg térhódításukat Hollandiában, ahol mára már közel 100%-ban ezt a megoldást alkalmazzák az emberek. Magyarországon 1-2%-a ilyen típusú a kazánoknak, de egyre jobban megindul itthon is az alkalmazása.


Ma az elérhető legmagasabb fűtőértéket ezek a kazánok biztosítják.


A kondenzációs kazánok előnye:

A hagyományos égéssel működő kazánoknál a vízgőz és a benne termelődő rejtett hő a füstgázzal együtt a kéményen távozik. Így a jó minőségű szokványos kazánok hatásfoka 90-94%. Ezzel szemben a kondenzációs kazán a kondenzációs technológia révén a távozó rejtett hő mennyiségét drasztikusan lecsökkenti, így a fűtőanyagban levő energiát jóval hatékonyabban hasznosítja. Olyan hatásfokot érhetünk el vele, amit hagyományos, gázüzemű kazánokkal lehetetlen. Ideális körülmények között 108%-os hatásfok is elérhető. Hasznosítja a fűtőérték kb. 98%-át és a rejtett hő kb. 10%-át.


A kondenzációs kazán működése:

A kondenzációs kazánok zárt égésterű készülékek. A levegőt az épületen kívülről szívják és zárt rendszerben, szigetelt csövekkel, az épületen kívülre juttatják az égésterméket. Ezért ezek a kazánok rendkívül biztonságosak. Zajszintjük a szigetelés miatt alacsony.

Megnövelt felületű kompakt hőcserélője van a kondenzációs kazánoknak azért, hogy a hőenergia nagy részét, mely az égéstermékből származik, a fűtési rendszer javára visszanyerjük.

A kondenzációs kazánok nagyobb felületű hőcserélője miatt az égéstermékben lévő hőenergia túlnyomó részét visszanyerik a fűtési rendszer javára. A hideg hőcserélő miatt az égéstermék lehűl. Ezáltal kondenzálódik a vízgőz, ami benne van, tehát folyékony halmazállapotú lesz.


Mi keletkezik egy köbméter metán elégetésekor?

- 10,13kWh elsődleges hőenergia, tehát érzékelhető hő

- 1,6 kg gőz állapotú víz

- széndioxid (CO2)


Plusz 11% úgynevezett kondenzációs hőt nyerhetünk a fent leírtak szerint, ami 11,25 kWh hőenergiát jelent ha [metángáz]?-ból egy köbmétert elégetünk.


A kondenzációs kazánok teljesen önszabályozó előkeverésű égőrendszere folyamatosan biztosítja a tökéletes gáz-levegő-keverék előállítását. A károsanyag-kibocsátás minimális az égő különleges szerkezete miatt.


Időjárásfüggő szabályozás:

A hagyományos kazánok esetében a kazán általelőállított víz hőfokát manuálisan kell a külső hőmérsékleti tényezők alapján állítani. A kondenzációs kazánok optimális működéséhez ez a szabályozás automatikusan külső hőmérsékleti érzékelő segítségével történik. Az intelligens működés részeként a kondenzációs gázkazán a hőtehetetlenséget is figyelembe veszi, vagyis már a kívánt hőmérséklet elérése előtt kikapcsol, hogy elkerülje a „túlfűtés” jelenségét, ezzel rengeteget spórolhatunk a fűtésszámlán.


A kondenzációs kazánok árai:

A hagyományos kazánokhoz képest a kondenzációs kazánok vásárlásakor jelentős többletköltséggel számolhatunk, azonban ez az összeg 3 év alkalmazás során megtérül.


Az árkülönbségek a következő tételek miatt lépnek fel:

-    a füstgázzal érintkező részeket minőségi, savnak ellenálló anyagból csinálják

-    nagyobb felületű hőcserélőre van szükség

-   speciális előkeveréses égőket használnak, amelyek lángszabályozású tartománya széles 20-100%-ig) az állandó levegő-tüzelőanyag arány mellett
-    a keletkező kondenzátumot össze kell gyűjteni, és el kell vezetni

-    az alacsony hőmérsékletű füstgáz-elvezetése ventillátorral megoldható

 

A kondenzációs kazánok hőcserélője érzékeny része az ilyen szerkezeteknek.

Csoportosításuk:

- mángorolt bordás alumíniumcsöves

- bordás, esetleg tüskés alumínium-szilícium öntvény

- bordázott rozsdamentes acélcső - zománcolt acélöntvény

Legjobban az öntött alumínium-szilícium hőcserélők működnek a tapasztalatok alapján.


A szócikkhez társított címkék:
földgáz , kazán , kémény , tüzelés , vízgőz
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink