Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Kőzetgyapot
A kőzetgyapot a természetben előforduló vulkanikus kőzet, amely a bazaltkő megolvasztásával és szálazásával előállított, üveges szerkezetű, szervetlen szilikátszálas anyag. A földgáztüzelésű kádkemencében az 1500-1550 ºC hőmérsékleten képződő olvadékot centrifugális fúvó eljárással 6-10 μm átmérőjű szálakra foszlatják. A szálazással egy időben fenol-formaldehid műgyantát és olajemulziót porlasztanak hozzá. Az ülepített szálhalmaz lemez és filc, illetve preformátum és csőhéj alapanyag előállítására alkalmas. A lemezgyártó soron az anyag polimerizációs kamrában hőkezelést kap, ahol a kikeményedő műgyanta a kőzetgyapot termék alak- és formaállóságát biztosítja, míg az olajemulzió víztaszítóvá teszi a szálakat, és meggátolja a kiporzást. Kasírozó anyagai között megtaláljuk a dróthálót, a papírerősítésű alufóliát és az üvegfátyolt. A nem éghető kivitel (A1) rezgéstompító hatása miatt kitűnő hangelnyelő tulajdonságú. Korhadásálló, gombák, rovarok, rágcsálók nem támadják meg, tehát az építészetben is sokcélúan alkalmazható. Készül csőhéj, tábla, tekercs, granulátum és preformátum kivitelben is, pl. gömbsüveg formában. Tetőtéri szigetelőanyagként nem szabad megfeledkezni a párazáró, vízlevezető fólia alkalmazásáról.

 


A szócikkhez társított címkék:
kőzetgyapot , szigetelőanyag , vulkanikus kőzet
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink